Annonsen som aldri fantes…


“Men wanted for Hazardous Journey. Small wages, bitter cold, long months of complete darkness, constant danger, safe return doubtful. Honour and recognition in case of success.”

De fleste med litt interesse for polarhistorie kjenner denne annonseteksten. Man vet selvsagt at det var Ernest Shackleton, som rykket inn annonsen for å få tak i mannskap til Nimrod-ekspedisjonen. Eller…

Da jeg nylig intervjuet Aleksander Gamme for kommende utgave av Friluftsliv, kom vi i snakk om denne annonsen. Etter intervjuet skulle jeg google meg fram til den eksakte ordlyden. Jeg endte da opp på en interessant nettside. The Antarctic Circle, et ikke-kommersielt forum for folk interessert i Antarktis og dets historie, har nemlig satt opp en dusør på 100 pund til den som kan finne originalannonsen. Så vidt jeg kan se ble dusøren satt opp i 2002, og enda har ingen klart å finne originalen!

Det virker som om kilden til annonsen er boka «The 100 Greatest Advertisements 1852-1958. Who Wrote Them and What They Did,» av Julian Lewis Watkins. Den starter med Schackletons annonse, men det viser seg at den ikke er ekte. Annonsen ble lagd for bokutgivelsen, og Arctic Circle har faktisk vært i kontakt med mannen som designet den.

shackadvert3
Faksimile fra boka The 100 Greatest Advertisements 1852-1958. Who Wrote Them and What They Did

Vil dette sitatet nå forsvinne fra bruk, fordi det høyst sannsynlig aldri ble brukt av Shackleton? Neppe. PR-mannen Andy Green, fremholder dette som et eksempel på hva han kaller «truthiness»: Vi fortsetter holde oss til det vi ønsker var sant, i stedet for realitetene….