Optimus Vega gassbrenner

Optimus Vega er lett og kompakt når den er sammenpakket. Likevel er den stødig, solid og tåler ganske store og tunge gryter.

21.06.2022

NB: Dette er en foreløpig versjon av testen, lagt ut for å få tilbakemeldinger på presentasjonen.

Jeg har testresultater på omkring 40 gassbrennere liggende i arkivet. Tanken er at de nå skal ut her på siden, men før jeg starter publisering vil jeg finne et godt format for testen. Hva likte du i denne testen? Hva savner du? Hva tenker du kunne vært gjort annerledes? Jeg kommer også til å lage en samleside hvor resultater for koketider virkningsgrader og kullosutslipp fra brennerne vil bli samlet, med link til de enkelte produktene. Bruk gjerne kommentarfeltet til respons.

Brennerens lave og vide form i utslått tilstand bidrar til dette. De sagtakkede kjeleknektene gir også god friksjon mot kjelen. Sammenslått går brenneren fint ned i en normal kaffekjel. Den leveres med vindskjerm og oppbevaringspose.

Brenneren har lang slange til gassboksen. Effektreguleringen fremstår som noe brå og brenneren kan være vanskelig å få til å gå stabilt på lav effekt. Det er svært kort vei på regulator fra høy effekt til full stopp. Metallbøylen på effektregulatoren har ramlet av en gang i løpet av testperioden og brenneren er svært vanskelig å bruke uten den. Selve flammen er relativt smal, men ikke av de aller smaleste.

Gassrøret til brennerhodet går gjennom flammen, noe som gir grundig forvarming og god funksjon med gassboksen snudd opp ned. Festet mellom gassboks og slange gjør rotasjon av boksen enkelt og utfellbare støtteben stabiliserer gassboksen i posisjon opp ned. Jeg endte med å bruke denne brenneren ei sprengkald helg på telttur i Femundsmarka da drivstoffrøret på multifuelprimusen sprakk. Det ga naturlig nok ikke samme effekt som bensinbrenneren, men morgenkaffe ble det. 

Optimus Vega – harde fakta

Vis mer

Vekt (kun brenner)

180 g

Vekt komplett

234 g

Piezotenner

Nei

Vindskjerm

Ja

Varmereflektor

Nei

Oppbevaringspose

Ja

Effekt, koketider og virkningsgrad

Målingene av effekt, koketid og virkningsgrad startet med full gassboks. Først ble koketid og gassforbruk for én liter vann i vindstille forhold målt. Så ble målingen gjentatt med ca. 3 m/s vind. Begge målingene av koketid ble gjort med enliters Primus ETA-pot. Koketid er registrert fra 20oC til 95oC.

Virkningsgrad er beregnet fra vannets starttemperatur til sluttemperatur. Virkningsgrad også målt i vindstille med 3-liters kjele.

Angitt og målt effekt
Angitt effekt: 3,7 kW
Makseffekt: 2,6 kW
Snitteffekt: 2,1 kW

Produsenten angir at brenneren skal ha en effekt på 3,7 kW. Jeg måler vesentlig lavere effekt enn det. Effektmålinger for gassbrennere er ekstremt avhengige av gassblanding og gasstemperatur, men 1 kW forskjell er relativt mye.

Vannkoking (koketid pr. liter/virkningsgrad)
Vindstille: 2,37 / 67 %
Vind: 3,52 / 54 %
Virkningsgrad med stor kjele: 77 %

Koketid for én liter vann er relativt kort og virkningsgraden i vindstille forhold er blant de tre beste jeg har målt for gassbrennere med slange. Det er verd å merke seg at virkningsgraden øker substansielt med større kjele, noe som tyder på at en del varme går tapt når literskjelen brukes.

Kullosutslipp

Kullosutslipp er målt på full effekt med tre ulike kjeler. En enkel, flatbunnet kjele, en Primus ETA-pot med varmeveksler og en Optimus Terra Pot.

Utslipp i ml/min
Flatbunnet kjele: 22 ml/min
Primus ETA-pot: 59 ml/min
Optimus: 99 ml/min

Utslippene er tydelige, om enn ikke av de høyeste. Allerede med flatbunnet kjele kan bruk i små rom sannsynligvis gi farlige nivåer av CO. Med varmevekslerkjele øker utslippene såpass mye at jeg ville vært svært skeptisk til bruk i teltet.

Konklusjon

En lett og kompakt brenner som likevel tåler ganske store gryter og fungerer godt med gassboksen opp ned. Litt brå effektregulering og moderat store kullosutslipp er de største ankepunktene. 

Importør: Nordic Outdoor AS
Pris ved publisering: 899,- Sjekk Prisjakt.no

Lett og kompakt.

God funksjon med gassboks opp ned.

Står stødig og tåler store gryter.

Moderat høye CO-utslipp.

Litt for brå effektregulering.