Brukserfaringer: AF-S Nikkor 24-120mm f/4G ED VR


Jeg har vært nysgjerrig på dette objektivet en stund, og fikk i sommer låne det fra Nikon for utprøving. For min del lurer jeg primært på om det kan være aktuelt å bytte ut min 24-70mm f/2.8G ED AF-S NIKKOR til fordel for denne nyvinningen. Her er en lite vitenskapelig, kortfattet og punktvis oppsummering av mine erfaringer, med AF-S NIKKOR 24-120mm f/4G ED VR brukt på Nikon D800:

• Utvidelsen a zoomområdet opp til 120 mm er svært velkommen. Både på portretter og situasjonsbilder betyr den ekstra rekkevidden mye.
• Man mister et blendertrinn. Det gir mindre rom for kreativ bruk av dybdeskarphet og det savnes også i dårlige lysforhold.
• Bildestabilisatoren fungerer svært bra og kompenserer til en viss grad for forrige punkt. Nikon hevder at den skal muliggjøre fire ganger forlengelse av lukkertiden uten at bildene blir uskarpe. Det samsvarer greit med mine erfaringer. Husk imidlertid at VR-funksjonen kun stabiliserer kameraet – ikke motivet.
• Autofokusen er god, selv om den virker noe tregere og litt mindre presis enn på 24-70. Den subjektive følelsen og opplevelsen av autofokusen og fokusringen for manuellfokus på 24-120 minner meg også om litt billigere objektiver jeg har prøvd.
• Solblenderen på 24-120 virker noe mindre solid enn tilsvarende på 24-70. Jeg har faktisk klart å ødelegge den i løpet av bruksperioden.
• Hva så med bildekvaliteten? Uten å ha gjort vitenskapelige tester er inntrykket mitt meget godt. Den når kanskje ikke helt opp til nivået til 24-70, men det er da også et referanseobjektiv når det gjelder skarphet. For mitt bruk holder det imidlertid i lange baner. Man tjener litt på å blende ned et trinn eller to, og på største blender kan noe vignettering sees.

Alt i alt er jeg svært fornøyd. Skulle jeg valgt i dag, hadde jeg nok landet på 24-120. Nå ender jeg sannsynligvis opp med å eie begge, så får man ta vurderingen fra tur til tur på hva som skal være med.

Mine erfaringer med andre objektiver finner du i kategorien; «objektiver».

Les mer om objektivet hos Nikon:
www.nikon.no
Pris (fra fotovideo.no):
AF-S NIKKOR 24-120mm f/4G ED VR: 8 204,-
24-70mm f/2.8G ED AF-S NIKKOR: 12 395,-