Foredrag: Friluftsliv i Finnmark


Finnmark er Norges største fylke, men har det laveste folketallet. Det gir rike muligheter for friluftsliv. Finnmarksnaturen er dessuten mye mer variert enn de fleste er klar over. Bli med på et imaginært turår i vårt nordligste fylke, presentert gjennom bilder, film og historier.

Fra 2008 til 2017 bodde jeg i Finnmark, og brukte mye tid på å bli kjent med fylket. Det resulterte til slutt i boka Friluftsliv i Finnmark.  Finnmark er mye mer enn vidde, fjellbjørk og mygg. Her finnes alpine fjell som stuper rett i sjøen, isbreer og fantastiske muligheter for toppturer og skikjøring. Langs kysten finnes fuglefjell, frodig landskap og muligheter for å fiske torsk og ørret på samme tur. I innlandet finnes både vidde, fjell og dype skoger.

Regnbue midt på natta på Laksefjordvidda.

For den som kjenner fylket er det fantastiske turmuligheter hele året, også når sola er borte døgnet rundt. Nøkkelen er å dra til riktig sted på riktig årstid, og det er nettopp det dette foredraget fokuserer på. Du får bli med på et imaginært turår, fra nyttår feires foran et tyribål under en furu i Anarjohka til adventstiden tilbringes i en strøm- og vannløs tømmerkoie i Pasvik med to små barn. Mellom disse ytterpunktene er det plass til skiturer i streng vinterkulde og under varmende vårsol, padleturer i øde villmark, laksefiske langt fra nærmeste vei og fantastiske fotturer over fjell, vidde og bre.

Hele tiden viser det seg dessuten at landskapet skjuler spektakulære og dramatiske historier fra de som har ferdes der tidligere.

Foredraget kan tilpasses forsamlinger med spesielle interesser, som naturfoto, fiske eller langturer.

Kontaktinfo finner du her

Regnskur over Karasjokka.
Topptur på Seiland.