Forside i bladet Jakt


For et par dager siden fikk jeg den hyggelige beskjeden om at jeg hadde forsidebildet til den kommende utgaven av bladet Jakt. Jeg tenkte å bruke anledningen til å si et par ord om hvordan et bilde kan ende opp med slik bruk.

For det føste var jeg spent på hvilket bilde det var snakk om. Det viste seg å være tatt på en relativt misslykket tur (rent jaktmessig) til Lierne såpass langt tilbake som i 2008. Akkurat hvordan bildet havnet hos redaksjonen er jeg litt usikker på, men ut fra bildekreditt kan det virke som det har hengt igjen i systemet siden jeg var tilknyttet Ynvge Ask sitt bildebyrå Scanout.com.

Forside til Jakt nr. 9 2013
Forside til Jakt nr. 9 2013

Jeg kan røpe at jeg er relativt liberal med å la redaksjonene ha mine bilder liggende. Tanken er at det er større mulighet for å få bilder på trykk om de ligger i arkivet til bladet. Risikoen for ikke å få betalt er selvsagt der, men jeg vurderer den som verd å ta for å ha bildene tilgjengelig for personene som skal ta valget. Min erfaring er dessuten at det ikke er vanlig å missbruke slik tillit, og at de fleste er raske til å ordne opp etter seg om de en gang glemmer deg.

Jeg har forresten dette motivet i tre versjoner i arkivet mitt. Når jeg har tid og mulighet tar jeg alltid bredde- og høydeformat. I tillegg tar jeg et høydeformatbilde med bedre plass, tiltenkt forsider og oppslag hvor det skal legges tekst på bildet. Her valgte bladet likevel det tetteste utsnittet. Kanskje var det den eneste versjonen de hadde tilgjengelig.

lightroom
Skjermdump fra Adobe Lightroom, som viser tre typiske versoner for et motiv. Bredde, høyde med plass til tekst og tett høyde.