Hjalmar Dale – klar for layout …


For noen dager siden gikk «Hjalmar Dale – den glemte eventyrer» til layout. Arbeidet med boka er nemlig langt fra ferdig, selv om manus er levert.

Først har jeg og forlaget tatt en gjennomgang, etter at de har lest manus. I tillegg har et par andre personer lest hele stasen, eller deler av den, og kommet med tilbakemeldinger. Etter dette har jeg gått gjennom all tekst enda en gang, før manus har gått videre til profesjonell språkvask.
Tilbakemeldingene er stort sett bra. En kompis av meg mener riktig nok at jeg bruker komma på en hittil ukjent måte, men det får jeg vel tåle. Selv er jeg blitt helt «blind» i løpet av denne prosessen. Tidvis tenker jeg at dette blir ikke så galt. Andre ganger lurer jeg på om dette egentlig holder mål og innimellom kniper jeg meg selv i å tenke at dette er jo faktisk ganske bra. Jeg tror det skal gå an å se det med noe friskere øyne når jeg får se en mer eller mindre ferdig layout.

Tidlig høstmorgen på Mackenzie River ved Norman Wells. Kunstig øy med oljepumpe i forgrunnen.
Tidlig høstmorgen på Mackenzie River ved Norman Wells. Kunstig øy med oljepumpe i forgrunnen.

Layout
Det var forresten svært gledelig å få beskjeden om at Trine + Kim skulle stå for designet av boka. De har gjort coverdesign for en del artister og band jeg setter stor pris på, og min umiddelbare tanke var at det som duger for Darkthrone, Mayhem, Ulver, Peccatum og Enslaved, sikkert holder fint for meg også …

Meg selv under nordlyset langs Eileen River høsten 2005. Da tilbragte jeg et par  uker i villmarka øst for Store Slavesjø, stort sett i eget selskap.
Meg selv under nordlyset langs Eileen River høsten 2005. Da tilbragte jeg et par uker i villmarka øst for Store Slavesjø, stort sett i eget selskap.

Døde darlings…
En viktig del av redigeringsprosessen er å rydde opp og kutte. Kill your darlings er et godt uttrykk, som henspiller på viktigheten av å kutte hardt – også i det du har blitt spesielt glad i. Jeg har kuttet en del sidehistorier som i seg selv er spennende nok, men som hadde lite å gjøre med Hjalmar Dale. Målet er at sidehistoriene skal si noe om hans liv i perioder hvor vi vet lite om det.
Men enkelte kutt har vært smertefulle. Ta for eksempel historien om Charley Planishek, som var født i Mexico og vokste opp i Texas. Han dro til det nordlige Canada i 1899 for å lete etter gull, giftet seg med en inuitt og fikk to barn. Da kona døde dro han sammen med sine to barn og en venn tilbake til Mexicogolfen – i kano! Turen startet i 1929, da barna var åtte og ti år. De kom fram tre år senere, og tjente til livets opphold ved å undervise på skoler underveis.

Boka skal være på lager i midten av september. Les mer om den her.