Kvænangselva – lakseidyll i Nord-Troms


Ønsker du å kombinere familietur med laksefiske? Da kan Kvænangselva være svaret. Der får du både bolig og fiske til en relativt rimelig penge?

Når man jobber med å være på tur, og mor har permisjon for å være hjemme med baby, åpner store muligheter for familieturer seg. Det var i alle fall slik vi tenkte da lille Sissel kom til verden, og vi la opp til å bruke mye av hennes første sommer ute på tur. Under et nettsøk etter utleiehytter i Troms dukket Dalstua i Kvænangen opp. Denne statskoghytta ved Kvænangselva kan leies for 350 kroner døgnet og ligger to kilometer fra bilvei. Ganske fort fant vi også ut at laksefisket i Kvænangselva var relativt rimelig og dermed var planen lagt for en tur tidlig i august.

Sommer, sol og laksefiske i Kvænangselva.

Det er sjelden på de lange, tøffe turene at ting går galt. Mye oftere skjer det utilsiktede når man bare skal ett eller annet. Denne gangen skal vi bare være borte noen få dager, vi skal bare bo i hytte og skal bare gå en liten time fra bilen. Da sier det seg selv at vi starter senere enn planlagt hjemmefra og somler litt på veien. Dessuten er det nærmest garantert at noe har blitt igjen hjemme. Denne gangen viser det seg å være tannkremen. Den var mitt ansvar. Ett eller annet med tonefallet til Hilde sier meg at ei snau uke uten skikkelig tannpuss er lite aktuelt. Kvelden blir sen før jeg har fikset saken…
Etter startproblemene går ting mye bedre. Neste dag tar vi en lang tur oppover elva for å se oss om. Vi kommer helt fram til fossen hvor laksen stopper. Mye tid til å fiske blir det ikke. Det blir mest bålfyring og familieliv, men jeg får tatt noen kast – uten hverken å se eller kjenne laks.

Har du lest denne? Ti tips til ferske laksefiskere.

Fast fisk i en av elvas canyons.

Kveldstur
Når kvelden kommer, og Sissel sover i hytta, tar jeg en tur på egenhånd med fiskestanga. I en dyp og hemmelighetsfull kulp i en sving har jeg fått etterretning om at det ofte står fisk, men et strategisk plassert tre gjør det vanskelig å fiske kulpen på vanlig måte. Jeg er i ferd med å gi opp og rusle tilbake, men prøver en siste gang med synkende fortom og motstrøms kast. Da tar en fin smålaks flua. Noen minutter senere ligger den på land.
Neste dag bruker vi store deler av formiddagen til å tilberede filetene av fisken på bål utenfor hytta. Fisken steikes på gloa, men vi legger stadig på fuktig løv av pors og bjørk. Resultatet blir en blanding av røkt og grillet laks.

Se video fra laksefiske i en av Finnmarks småelver

Mye mer fiske blir det ikke før den siste dagen. Da tar vi med Sissel opp til kulpen hvor laksen tok sist. Der har vi en flott dag i solskinnet mens laksen flere ganger stiger etter tørrflua. Den bestemmer seg aldri for å ta, men spenningen er stadig der når det blinker under bomberen. Siden vi har kjøpt familiekort kan Hilde fiske også. Det er ikke vanlig kost i lakseelvene vi besøker, men hun får heller ikke fisk. I kveldinga sniker jeg meg nok en gang ut, og også denne gangen ender det med en fin smålaks. Det første møtet med Kvænangselva har vært hyggelig. I forhold til antall fisketimer har fangsten vært riktig god.

Om elva ikke har tjukt med fisk er den i alle fall utrolig flott.

Nytt år
Kvænangselva spøker i bakhodet gjennom hele vinteren, og de aller siste dagene av neste års laksesesong er vi igjen på plass i furuskogen sør for Kvænangsbotn. Denne gangen er det fiskekompis Thomas som er med og vi har valgt telt i stedet for hytte. I kveldinga finner vi en flott leirplass på toppen av et berg med utsikt over et flott elveparti. Årets lakseoppgang har vært dårlig, så i tillegg til nattefredning er det innført fangstbegrensing på én laks i døgnet. Jeg ser også betydelig mindre fisk enn året i forveien. Allerede første kveld kommer jeg likevel i kontakt med fisk. Det er nesten mørkt når en smålaks tar ei svarthåret flue på trippelkrok. Den er tydelig brunfarget og får friheten tilbake.

Leirplass med panoramautsikt.

Kikkefiske
Inntrykket av lite fisk i elva befester seg i løpet av langhelga. Det er kun i et dypt canyonparti vi ser liv. I en strømkant har en smålaks og en fin mellomlaks funnet seg en standplass. I det klare vannet bytter vi på å kaste og speide. For den som fisker er det til stor hjelp å ha en person i posisjon som kan fortelle hvor fisken står og hvordan flua treffer. For speideren er det minst like lærerikt å observere hvordan flua går og hvordan fisken reagerer. Personlig er det lite jeg har lært mer av under laksefiske enn å observere fiskekompiser fra slike posisjoner.
Lenge virker laksene fullstendig uinteresserte i fluene våre, men plutselig strammer det i snøret for Thomas. Etter en kort kamp glir en smålaks inn i hoven. Vi husker døgnkvoten på én laks, og en titt på klokka forteller at det er alt for tidlig å avslutte fisket for dagen. Fisken får friheten tilbake.

Her stopper laksen i vassdraget.

Den som ler sist
I tillegg til timene med stanga bruker vi også mye tid på bålfyring og kaffe på berget ved leirplassen vår. Vi ser ikke en eneste laks før den siste morgenen ved denne leirplassen. Vi har bestemt oss for å tilbringe den aller siste ettermiddagen på turen ved kulpen hvor jeg fikk fisk året før, og vi skal til med å bryte leir.
Det er Thomas som er først oppe og kan melde om to mørke skygger foran en stein i strømmen. Han hiver på seg vaderne om kommer seg i posisjon ved motsatt bredd. Jeg tar igjen plass på observasjonsposten i høyden. Det første kastet blir litt kort, men på andre kast passerer en Red Frances i perfekt bue foran skyggene. Plutselig siger én av de opp og tar. Thomas er tålmodig med tilslaget og blir belønnet med fast fisk. Heller ikke denne laksen er det mye trøkk i, og med en hel fiskedag foran seg er det uaktuelt å ta den på land.
Akkurat da kan vi ikke vite at det heller ikke denne kvelden blir middagsfisk. Godkulpen fra året før virker helt tom. Vi hverken ser eller kjenner laks. Da vi neste dag pakker sekkene og rusler mot bilen tenker vi begge at Kvænangselva er ekstremt vakker, men med så lite fisk er det nok en stund til vi kommer tilbake. Senere ser vi at 2013 var et bunnår for Kvænangselva. Kun 112 laks kom på land. Når vi vet at det tas mer enn tre ganger så mye fisk i et godt år er ikke en retur lenger like utenkelig…

Kaffepauser hører med…

Fakta: Kvænangselva
Kvænangselva ligger i Kvænangen kommune i Troms og forvaltes av Statskog. Den har status som nasjonalt laksevassdrag og renner ut i den nasjonale laksefjorden Kvænangsfjorden.

Fiskekort:
Kort selges fra nettstedet Inatur.no. Det kreves gyldig bevis på at fiskeutstyret er desinfisert for at kortet skal regnes som gyldig. I 2016 var kortprisene:

Døgn Uke Sesong
Person: 185,- 670,- 1340,-
Familie 260,- 935,- 1850,-

Fangststatistikk:
De siste ti årene har totalfangsten normalt ligget rundt 300 fisk. De to siste årene har snittvekten på laksen ligget mellom to og tre kilo og mellomlaks har stått for opp mot 1/3 av fangsten. I samme periode er det fanget kun 23 laks over sju kilo, med 12,1 kg som største fisk. Elva har et gytebestandsmål på 430 kilo hunnfisk, som ble nådd med god margin i 2014. I lakseregisteret er laksebestandens tilstand likevel angitt som dårlig.

Utstyr og områder:
Elva er relativt liten og smal, så de fleste vil klare seg godt med enhåndsutstyr. Skog og bratte fjellvegger langs elva kan mange plasser komplisere bakslengen. Langs enkelte seksjoner av elva er det svært vanskelig å lande fisk uten skikkelig hov. Lokalkjente fiskere fortalte oss at laksen i øvre del av elva gjerne står i de øverste par kilometerne mot fossen som stopper vandringen. Også områdene ned mot sjøen har bra fiskeplasser, og her går det bilvei langs elva. I klart vann er det ofte mulig å se fisken fra de høye breddene.

Reise:
Sørkjosen er nærmeste flyplass, ca. 75 km unna Kvænangsbotn. Fly til Alta er normalt rimeligere, men ligger nærmere dobbelt så langt unna.

For 350 kroner døgnet kan du overnatte innendørs.

Overnatting:
Dalstua kan leies via Inatur.no til 350,- pr døgn. Den har fire senger. Propanapparat og rimelig greit utstyrt kjøkken. Hytta var svært godt renholdt og vedlikeholdt da vi brukte den.
Bjørkenes Camping (www.bjorkenescamping.no) ligger ved elvas utløp i sjøen og er et godt alternativ for den som vil fiske nedre del av elva. De leier også ut rom i Kvænangen skogsstuer som ligger på samme sted som Dalstua, men er under forvaltning av Nord-Troms museum. Hyttene har tre rom med fire senger i hvert rom og det koster 300,- pr rom pr. natt.

Les flere saker om laksefiske

Nordlys en augustnatt i Kvænangen.