Litt om backup


Som fotograf er det viktig å ta vare på det man har liggende på datamaskina. Etter å ha prøvd en del ulike varianter har jeg kommet fram til dette: Jeg bruker en iMac, og lar Time Machine ta seg av backup til en 6TB ekstern disk.

Det er bittert om en skulle miste slike minner. Vær derfor nøye med backup.
Det er bittert om en skulle miste slike minner. Vær derfor nøye med backup.

I tillegg har jeg ønsket å ha en ekstra sikkerhetskopi, fysisk adskilt fra den første og originaldataene. Dette har jeg løst ved å opprette en konto hos den norske tjenesten Jottacloud (www.jottacloud.com) For 49,- i måneden har jeg tilgang til ubegrenset lagringsplass på nett. Nye filer lastes automatisk opp via internett. I alt har jeg ca. 3 TB på denne tjenesten. For å benyttet dette tilbudet trenger du naturlig nok en noenlunde rask internettilkobling, og det tar også en stund før alt du har på maskina er trygt plassert på Jottacloud sine disker. Men når du først har fått over alt du hadde på maskina i utgangspunktet, holder den seg greit oppdatert, siden den konstant jobber i bakgrunnen. I valgpanelet for programvaren til Jottacloud kan du også begrense hvor stor del av båndbredden den kan bruke. Jeg lar den ta en tredjedel av opplastningskapasiteten på dagtid, men har jeg lagt inn mange nye filer på maskina lar jeg den få full tilgang om natta. I tillegg til dette har jeg et søkbart arkiv på nett med høyoppløselige jpg-filer, noe som blir en tredje backup for bildearkivet.

Det er enkelt å justere hvor mye av båndbredden Jotta skal få bruke.
Det er enkelt å justere hvor mye av båndbredden Jottacloud skal få lov til å bruke.
Skjermdum av Jotta i arbeid.
Skjermdump av Jottacloud i arbeid.