NVP 2003 – Del 2: De første dagene


De første dagene på isen var preget av at det var kaldt og av småtrøbbel med utstyret. Vi slet mye med skifellene de føste dagene og endte til slutt med å skru de fast under skiene. Det hjalp godt. I tillegg skal det innrømmes at kulda var uvant. Vel – strengt tatt var det ikke minusgradene som var problemet, men den kraftige vinden som ikke gav seg, selv om gradestokken dirret langt nede på 30-tallet. I ettertid har vi vel forstått at det var like greit at vi ikke visste hvor drøye forholdene egentlig var.

Ellers har det vært litt av et sjokk for kroppen å komme ut her. Det tar litt tid å venne seg til kulda, men også det går riktig vei.

– fra dagboka

 

 

Fra Kugluktuk/Coppermine til Cambridge Bay var det 439 kilometer. Vi satte av hele 30 dager til denne føste etappen, og startet med pulker på over 100 kilo. Hadde vi startet turen i dag hadde nok vekta vært omtrent halvparten. Men det hadde jo blant annet vært et resultat av erfaringene fra denne turen. Noe av det vi hadde med virkelig mye av var bensin til primusen. Det var helt bevisst. Starten av Mars er veldig tidlig i arktisk Canada. De fastboende beveget seg lite så tidlig på vinteren. Da anså vi rikelig med drivstoff som vår beste forsikring.

Jeg tenker en del på at dette skal være det jeg gjør de neste tre månedene. Det virker lenge, men jeg tror de tankene forsvinner når vi kommer skikkelig i gang. Det er i alle fall godt å ha startet.

– fra dagboka