NVP 2003 – Del 5: En helt vanlig dag


Dagene blir fort ganske like på en tur som dette. Denne gangen har vi forsøkt å vise hvordan en helt vanlig dag kunne være på turen gjennom Nordvestpassasjen.Kort skissert gikk de fleste dagene omtrent slik:

1: «Slaven» våkner av vekkeklokka, liggende på «slaveplassen» i teltet (nærmest utgangen). Før herskapet vekkes skal det smeltes snø og kokes vann til hele dagen og det skal lages frokost.
2: Frokost i teltet. Bengt drikker saft, Randulf tar en kaffekopp i tillegg.
3: Nedpakking av leir så fort som mulig. Vi trer av på naturens vegne i kuldegropa rett før teltet tas ned.
4: Dagens forflytning starter. Pause for drikke og sjokolade med to timers mellomrom. Noen dager er det vindstille og behagelig. Andre dager er eneste fokus å holde varmen i hender og føtter. Det gjelder å komme inn i en god tankerekke, drømme seg litt bort og la tida flyte. Ofte er det nye turplaner som dukker opp.
5: Lunjspause etter fire timer. Enten sittende på pulken, eller ved at vi setter opp teltet som hurtigbivuakk. Spesielt når det er vind og whiteout er det godt å komme inn, slippe vinden og få noe å hvile øynene på ei stund.
6: To nye totimersøkter etter lunsj. Den siste totimeren blir gjerne delt i to. Siste timen er vi sultne, kvelden siger på og det blir kaldere.
7: Vi setter opp teltet. Samarbeid ute til teltet står. Så sikrer Bengt teltet og spar på mer snø på mattene mens Randulf stikker inn, ruller ut underlag og soveposer og får i gang primusen. Nå bytter vi plass i teltet slik at gårsdagens slave nå blir herskap.
8: Vi drikker det siste av dagens drikke og griller spekepølse på primusflammen mens vi skifter klær. Så settes snøgryta over flammen, temperaturen i teltet synker drastisk og det er tid for å krype i soveposen.
9: Middag, drikke og avslapping.
10: God natt og takk for i dag! Flytt tilbake til punkt 1 og repeter lista.

PS: «De bli vel vær», betyr «Det blir vel værre» det var spesielt Bengt sitt mantra på turen. Uansett kunne det bli værre, og da måtte jo dette være greit.