Olympus OM-D E-M1 – førsteinntrykk


Her kommer noen førsteinntrykk etter at jeg har hatt med meg dette kameraet på en femdagers innover i Stabbursdalen, i tillegg til en håndfull dagsturer.

Bruk og betjening:
Det er selvsagt litt uvant å ta i bruk et nytt kamera fra en produsent man ikke er kjent med, men i det store og hele virker dette svært bra. Jeg har merket meg følgende:
• Kameraet er lite og lett nok til at det er helt greit å ha det rundt halsen når man går, med reima under den ene armen. Det gjør det mulig å ha kameraet skuddklart til en hver tid – noe som var hovedgrunnen til at jeg kjøpte det.
• Når kameraet henger slik på brystet er det mulig å ta bilder i en fei, uten å hekte av reima som går under armen. Det kan faktisk gjøres med ganske god kontroll, ved å vippe opp skjermen bak på kameraet og bruke en utrolig praktisk funksjon: Pek på skjermen med fingeren – og kameraet fokuserer der du peker og tar bilde. Genialt!
• Foreløpig er det tidvis litt knotete at kameraet er såpass lite og at knappene er ganske små. Dette gjelder spesielt når jeg bruker hansker. Jeg åpner for at den oppfatningen kan endre seg etter hvert som vi blir bedre kjent.
• Kameraet har et hjul for å velge program: Eksempelvis lukkerprioritet, blenderprioritert, video eller full automatikk. Hjulet kan dreies fritt og så låses i ønsket posisjon ved å trykke ned knappen i midten av hjulet. Dette liker jeg bedre enn løsninger hvor du må holde ned en knapp for å få flyttet på hjulet, fordi det er lettere å betjene med en hånd.
• Jeg bruker i hovedsak blenderprioritert automatikk. Kameraet har to kommandohjul, og en vippebryter. Med bryteren i posisjon 1, justerer kommandohjulene blender og eksponeringskompensasjon. Flyttes bryteren til posisjon 2, justerer de ISO og hvitbalanse. Dermed er de mest brukte funksjonene lett tilgjengelige og kan justeres greit med en hånd på kameraet. Om jeg hadde ønsket å styre andre funksjoner i stedet, hadde det vært mulig å omprogrammere.
• Ved å holde inne knapper oppe på kamerahuset kan kommandohjul brukes til å endre fra enkeltbilde til serier og juster lysmåling, autofokusmodus etc. I tillegg finnes flere knapper som kan tilegnes funksjoner.
• Dette gjør det mulig å sette opp kameraet etter egne ønsker – i alle fall nesten. Jeg skulle gjerne hatt lydnivå for mikrofonen på en av funksjonsknappene, men det ser det ikke ut til at jeg får til.

Byggekvalitet, værtetthet og batteri:
Dette er det selvsagt veldig tidlig å uttale seg om, men her er et par punkter.
• Kameraet gir et godt inntrykk. Knappene er presise, og det er absolutt ingen slark i objektivet. Zoom- og fokusring beveger seg jevnt og uten variasjoner i motstand.
• Kameraet skal ha spesielt bra værtetthet. Derfor er det litt overraskende at jeg allerede har klart å bli stoppet av dugg på bakre linseelement på objektivet…
• Batteriet holder kun omkring 300 bilder. Det er veldig lite, og kanskje kameraets største svakhet.

Les hvorfor jeg valgte å bytte ut min Nikon D3s med dette kameraet i bloggposten: Utskiftninger i kamerabagen #2

Søker og fokus:
• Den elektroniske søkeren var litt uvant i starten, men dette har allerede blitt mer kjent. Kameraet skifter automatisk mellom å vise bilde i søker eller på LCD-skjerm, avhengig av om du legger øyet mot søkeren.
• Hvor mye informasjon som skal vises i søkeren kan du velge. Jeg synes det er kjempepraktisk å kunne se histogrammet hele tiden…
• Fokusen er rimelig kjapp og presis, men ikke like rask som på Nikon D800. Det er omtrent som ventet. Jeg har foreløpig ikke satt den på de verste prøvene.
• Jeg savner imidlertid muligheten for å fokusere som jeg er vant med på Nikon: Kameraet fokuserer når en fokusknapp trykkes ned, og fokusen holdes der når knappen slippes. Går det an å få til?
• Følgefokusen har jeg ikke testet veldig mye. Den virket bra på en skiløper på vei ned lia, men ble lurt da skiløperen passerte bak et tre. Da ble fokuspunktet stående på treet…
• Det mest uvante er at søkerbildet forsvinner og blir hengende etter når man tar flere bilder i serie. Det er vanskelig å følge et bevegelig motiv, samtidig som man tar bilder.
• Kameraet mister også lett fokus når man begynner å ta bilder i serie. Full nytte av 10 bilder i sekundet får man derfor primært når motivet holder seg i samme fokusplan.

Ingen ting å si på dynamikken. Her skytes det rett mot sola...
Ingen ting å si på dynamikken. Her skytes det rett mot sola…

Bildekvalitet:
Noen førsteinntrykk i så måte:
• Dynamikken virker svært god. Kameraet takler høykontrastmotiver svært godt.
• Ytelsen på høy ISO er absolutt akseptabel.
• Detaljgjengivelsen må jeg komme tilbake til. Foreløpig virker filene litt mer diffuse enn det jeg er vant til fra D800, men det er kanskje ikke annet å forvente…
• For Lightroom-brukere er det greit å merke seg at du på opp på Lightroom 5 for å få lest råfilene.

Søkeren blir veldig mørk på slike motiver, men 800 ISO og 10 sek. var ingen problem, rent teknisk.
Søkeren blir veldig mørk på slike motiver, men 800 ISO og 10 sek. var ingen problem, rent teknisk. Men en eller annen optisk artifact har meldt seg i øvre del av bildet…

Videofunksjon:
Også her trengs det mer testing, men noen tanker har jeg gjort meg:
• Videoen kan aktiveres gjennom å gå inn i videomodus, eller ved å trykke startknapp for video når du står i et annet modus. Jeg foretrekker å kjøre fullmanuelt når jeg tar video. Husk også å ikke bruke automatisk hvitbalanse…
• Bildestabilisatoren virker knallbra! Her er det gode muligheter for kreative opptak på frihånd, uten at det blir hakkete.
• Jeg kunne definitivt ha tenkt meg flere valgmuligheter på videoformat. Nå er det kun 30 bilder i sekundet som er mulig. Det burde da kun være en ren software-endring som skulle til for også å tilby 25p?
• På samme vis kunne jeg tenkt meg mer direkte kontroll over lydnivået, og enklere mulighet til å stille det.

Typis situasjon hvor det er hendig med tilgjengelig kamera. Jeg står foran og snørekjører, og retter kameraet bakover. Med ti bilder i sekundet blir det ofte ett og annet kurrant bilde.
Typisk situasjon hvor det er hendig med tilgjengelig kamera. Jeg står foran og snørekjører, og retter kameraet bakover. Med ti bilder i sekundet blir det ofte ett og annet kurrant bilde.

Foreløpig konklusjon:
• Dette er veldig spennende, og jeg gleder meg til å bli bedre kjent med kameraet.
• Jeg gleder meg også veldig til det nye objektivet 40-150/2,8 kommer…
• Bildekvaliteten virker i all hovedsak tilstrekkelig for mitt bruk.
• Jeg kommer ikke til å kvitte meg med min Nikon D800. I en del sammenhenger vil nok det kameraet foretrekkes, men jeg er spent på hvordan bruken kommer til å fordele seg mellom de to.
• På noen turer blir nok den nye Olympusen eneste kamera, spesielt når vekt er viktig. På andre turer kommer jeg til å ha den lett tilgjengelig under forflytning, men fortsatt ha en speilrefleks i sekken til bruk på eksempelvis nattbilder og i situasjoner hvor det går fort.
• Jeg savner bedre batterikapasitet og en mer fleksibel videofunksjon og stiller meg inntil videre avventende til værtettingen…