Foredrag: På ski gjennom Nordvestpassasjen


Våren 2003 gikk jeg Nordvestpassasjen på ski sammen med Bengt Egil Rotmo. Turen fant sted 100 år etter at Roald Amundsen, som skipper på Gjøa, ble førstemann til å seile gjennom passasjen.

«Randulf Valles selvironiske og humoristiske innlegg scoret stort!»

– Fra forumet til Lars Monsen etter foredrag fra Nordvestpassasjen ved lansering av boka «Turer med Trøkk»

I foredraget ser vi nærmere på hva som gjorde at Amundsen lyktes med ekspedisjonene gjennom Nordvestpassasjen og til Sydpolen, mens andre feilet og måtte bøte med livet. Sammenligningen med de britiske oppdagerne Robert F. Scott og Sir John Franklin er sentral.
I tillegg kommer vi inn på hvordan personer forholder seg til hverandre på moderne polarekspedisjoner, og setter disse holdningene inn i en kontekst hvor leder- og prosjektgrupper fra næringslivet og det offentlige kan dra nytte av lærdommen. 
Alt dette skjer med den 2500 kilometer og 100 dager lange skituren gjennom arktiske forhold i Nordvestpassasjen som en rød tråd, og illustreres med rimfrosne bilder og filmklipp. 
Foredraget er fleksibelt med tanke på tidsforbruk og kan også holdes som en ren turpresentasjon, eller med fokus på teknikk og utstyr for vinterlig friluftsliv.

Vårløsning på Baffin Island.
Vårløsning på Baffin Island.
Pakkis mellom Cambridge Bay og Gjoa Haven.
Pakkis mellom Cambridge Bay og Gjoa Haven.
Iskald leir nord for Repulse Bay.
Iskald leir nord for Repulse Bay.