Photoshelter – søkbart bildearkiv på nett


I et par år har jeg brukt det nettbaserte bildearkivet Photoshelter for mine bilder. Her er noen tanker og erfaringer med tjenesten.

Hva slags filer har jeg i arkivet?
Jeg har jpg-filer i full oppløsning med nesten topp kvalitet. Jeg ser ingen grunn til å ha enorme tiff-filer her, ettersom jeg aldri har vært borti en kunde som har etterspurt det …

Hvordan legger man til stikkord på bildene?
Jeg bruker Adobe Lightroom og eksporterer bilder med ferdige stikkord og bildetekster. Stikkord og annen IPTC-informsjon kan også endres direkte på nettsidene til Photoshelter.

Hvordan laster man opp bilder?
Det finnes plugins som gjør dette rett fra Lightroom, men jeg har i stedet valgt å generere jpg-filer som jeg laster opp med programmet «Photoshelter uploader». Det funker fint for min del.

Skjermdump fra arkivet

Fungerer tjenesten rent teknisk?
Tjenesten virker stabil, og jeg får e-post med beskjed om nedetid i forbindelse med oppgraderinger ol.

Kan kunder laste ned bildene?
Du kan gi kunder tilgang til å laste ned bilder fra arkivet. Du kan også regulere om hver enkelt kunde skal ha tillatelse til å laste ned i full oppløsning, eller kun mindre bilder.

Kan folk kjøpe bilder uten at du må være involvert?
Jepp. Det er mulig å selge bilder og motta kredittkortbetaling uten selv å være involvert. Jeg har imidlertid kommet fram til at jeg ønsker å vite hvem som vil bruke bildene mine…

Hva koster det?
For 30 dollar (ca. 180 kr) i måneden kan jeg ha inntil 100 GB med søkbare og nedlastbare bildefiler tilgjengelige på nett. Pr. i dag bruker jeg ca. 1/3 av plassen på mine ca. 4500 bilder.

Lønner det seg?
Det koster meg altså drøyt 2000,- i året å ha arkivet ute på nett. Selv om markedet for salg av enkeltbilder ikke er akkurat koker nå for tiden, så betaler arkivet seg greit. I tillegg hjelper det meg til å vise frem bilder til kunder som skal ha artikler, og det gjør det mulig for resten av de som jobber i Friluftsliv å få en viss oversikt over bildene mine. Dessuten har jeg gjennom arkivet en stor del av bildene mine lett tilgjengelig når jeg er på reise. Sist, men ikke minst, utgjør nettarkivet også en ekstra backup.

Mer du lurer på?
Bruk kommentarfeltet, så skal jeg se om jeg kan svare.

Link: Les mine tips til søking i arkivet