Podkasten Uteliv #14 og 15: Ørret og avsporinger


Jeg dro på urban ørretjakt på Oslos østkant sammen med Norges største ørretnerd – Lars Nilssen – og hadde i utgangspunktet en ganske strukturert plan for hva vi skulle snakke om.

Men når du gir stikkordet ørret til Lars Nilssen er det litt som å skru på en brannslange: Informasjonsstrømmen er stor og til dels ukontrollerbar.
Men med kunnskapen denne mannen har om ørret, forvaltning av innlandsfisk og tilknyttet historikk tror jeg vi fikk med oss det meste jeg hadde sett for meg i, om enn i en noe mer tilfeldig rekkefølge enn planlagt.
I første del fisker Nilssen seg gjennom smått utrolige ørrethabitater mens jeg henger på så godt jeg kan. Du får samtidig vite mer om hvordan ørreten fant fram til Norge og hvordan den i gammel tid kom seg til fjells. Og hvorfor var det ørret og ikke røye forfedrene våre spredte i fjellheimen?
Vi samtaler om markfiskets fortreffelighet, opplyser en ny generasjon fluefiskere om at det faktisk går an å spise ørret, lærer hvorfor kanadisk bekkerøye ikke står på svartelista selv om den er en fremmed art, får forklaringen på hvorfor det knapt ble fanget storørret i Nordmarka før det ble satt ut sik og hører historien om hvorfor innføringen av merverdiavgiften i 1970 faktisk er den (nesten) direkte årsaken til at det i dag finnes kanadarøye i Maridalsvannet – for å nevne noe…

I andre del blir det mer ørret og færre avsporinger. Vi snakker om hva som kan skje når man skriver om eller lager film fra gode fiskevann eller elver. Lars Nilssen forteller om en fantastisk ørretelv som han ikke en gang ville røpe til Ole Gunnar Solskjær, men som likevel til slutt ble offentlig kjent. Men Nilssen har faktisk et knallgodt triks for å unngå stort fiskepress i vann og vassdrag som har blitt blåst for allmennheten. Vi tar også turen innom temaer som ørretkultivering, fiskeutsetting og spredning av ørekyte, snakker om siste års endringer i lovverket for fiskekultivering og registrerer at disse lovene sjelden eller aldri håndheves. Vi prater litt om mjøsørret, storørret og vannkraft og stiller spørsmål om ørreten danner monogame par? Dessuten snakker vi om hvordan man – rent hypotetisk – kan lage sitt eget ørretparadis, om man velger å se bort fra de juridiske og moralske grensene man må krysse for å få det til.

Podkasten Uteliv er også tilgjengelig via:
iTunes
Spotify

Uteliv på sosiale medier:
Facebook
Instagram

Episodelinker:
Lars og Lars på Facebook
Lars og Lars Nettsted
Last ned boka Nordmarka – en fiskehistorie
Les mer om boka Ørretens norgeshistorie
Du kan hjelpe meg med podkasten Uteliv ved å:
Komme med konstruktiv tilbakemelding.
Gi rating og/eller anmeldelse på podkasten i iTunes.
Bestille mine bøker eller booke foredrag.
Meld deg på mitt nyhetsbrev. Registrer e-post i felt i høyre marg.

Intromusikk
«Palatine Light» av 1099  Brukt med tillatelse fra opphavsperson.

Podkasten Uteliv samarbeider med:
Camp Villmark Norges største villmarksmesse ( Norges Varemesse 26. til 28. april 2019)