Test: Caldera Sidewinder Ti-Tri kokesett


Bak dette kryptiske navnet skjuler det seg et ganske unikt kokesett lagd av den lille bedriften Trail Designs i California. Brenneren kan fyres med rødsprit, ved eller brennstoff i tablettform. Samtidig er den både lett og kompakt. Vindskjermen er laget av titan, mens spritbrenneren er lagd av gamle brusbokser. Alle kokesettene håndlages for å passe eksakt til kjelen. Det gir god passform og effektiv koking, men er samtidig en liten begrensning. Vekten til systemet avhenger av hvilken kjel som velges. Jeg valgte en 850 ml. aluminiumskjel. Det resulterte i en totalvekt på 260 gram, uten drivstoff.
Med rødsprit som brensel er dette i første rekke en vannkoker. Effekten kan ikke reguleres og brenneren kan heller ikke slukkes når den først er tent. Fyller du på for mye drivstoff forsvinner det til ingen nytte etter at vannet er kokt opp. Fyller du på for lite må du vente til brenneren blir kald før du kan etterfylle og fortsette oppvarmingen. Selv om vindskjermen fungerer godt, varierer brennstoffbehovet en del med vindforholdene. Men etter en del bruk blir man gradvis flinkere på å beregne dette.

Naturformidling nyhetsbrev

Liker du det du leser? Meld deg i så fall på mitt nyhetsbrev.

Ved å legge inn din e-postadresse i skjemaet og klikke på “Meld på” samtykker du i å motta nyhetsbrev fra www.randulfvalle.no. Mer informasjon her

I vindstille og ved 15oC registrerte jeg en koketid på snaut ni minutter for 600 ml vann. Dette krevde 17 g rødsprit, noe som gir en virkningsgrad på ca. 40 % og en effekt på 0,9 kW. Virkningsgraden noe lavere enn de fleste kokesett basert på gassbrennere, hvor verdier på 50-65 % er vanlig. Siden energiinnholdet i rødsprit pr. gram er mindre enn for gass, ender man med ganske mye større forbruk av drivstoff om man regner gram pr. liter kokt vann, sammenlignet med kokesystemer for gass. Effekten til spritbrenneren er mye lavere enn for en gassbrenner og koketiden er derfor svært lang om i forhold. Brenneren fungerer også fint med brenselstabletter, eksempelvis fra Esbit. Men også da er brenneren mest for en ren vannkoker å regne.

Caldera Cone-brenner fra Trail Designs kan fyres med tre ulike energikilder. Fra venstre: Spritbrenner, esbit-brikett og inferno-innsats.

Når Caldera Sidewinder fyres med ved kan man drive noe mer avansert kokekunst. For skikkelig effekt bør veden være helt tørr og ikke bestå bare av lyng og småkvist. Fyr opp med småved og legg på grøvre ved etter hvert. Med litt trening regulerer man greit effekten slik at vannet kan småkoke eller fosskoke – alt etter hva som trengs. Jeg har brukt brenneren med innsatsen «Inferno» når den har blitt fyrt med ved. Dette er en innsats som sørger for bedre trekk og mer effektiv forbrenning. Jeg har også brukt en titanbunn som beskytter underlaget. Den kan imidlertid ikke hindre at underlaget blir noe svidd, men normalt ikke så mye at det gir varig skade.
På negativ side noteres at settet består av mange, små deler. Det er lett å rote bort viktige deler. Samtidig kreves det forsiktighet når man legger sammen titandelene. Det er lett å bøye ender og kanter, noe som igjen fører til dårlig passform mellom vindskjerm og kjele. Det kan også være en fordel å ha et par hansker med lærfingre på når man håndterer brenneren. Metalldelene kan bli varme og tidvis må det lirkes en del for å få løs kjelen fra vindskjermen.
Dette systemet er like fullt et svært godt alternativ for én eller to personer på tur. Da kan brenneren fyres på ved når været tillater det, mens man har rødsprit i reserve for ruskeværsdagene og en Esbit-tablett eller to for nødsituasjoner. På dette viset kan vekten av kokeutstyr og brennstoff holdes svært lav, selv på lange turer.

Redigeringshistorie:
11.04.2018: Avsnitt om virkningsgrad og sammenligning med kokesystemer for gass er oppdatert og korrigert etter gode tilbakemeldinger fra Steinar Bergheim.

Mangler ved testen:
CO-utslipp burde vært målt. Data fra nettstedet backpackinglight.com tyder på at slike spritbrennere har ganske store kullosutslipp, så vær forsiktig.
Koketid og virkningsgrad i vind burde også vært målt. Hvem vet? Kanskje får jeg tid til det etter hvert…

Positivt:
+ Lett og liten
+ Fleksibelt med tanke på brensel

Negativt:
– Spritbrenner kan ikke slukkes når den først er tent.
– Mange små deler.
– Krever en viss forsiktighet i montering.
– Lav effekt, sammenlignet med gassbrennere.

Produsent: Trail Designs
Mer info og bestilling: www.traildesigns.com
Pris:
Grunnsystem: Avhenger av kjele. Normalt ca. 100 USD
Inferno-innsats: USD 45
Titanbunn: USD 15

Caldera Cone-brenner fra Trail Designs. Her fyrt med ved.