Test: Togo-kløven fra Seleverkstedet


Dette er en norskprodusert hundekløv som finnes i størrelser som passer hunder fra seks til 100 kilo. Vi har brukt tre kløver på to grønlandshunder i seks år.
Kløven har to store hovedrom, ett på hver side av hunden. I tillegg har den to små lommer i lokket. Disse er best egnet til små, lette og flate ting – ellers går det fort utover stabiliteten til kløven. Kløven festes til hunden med tre reimer. Brystreima ligger over hundens bryst og skal ikke åpnes når den først er justert i riktig lengde. Den tres over hodet på hunden når kløven tas på. Under hundens buk er det to reimer i bred, kraftig strikk. Disse skal være ganske stramme og holder kløven i riktig posisjon. Strikken har etter fem års bruk begynt å bli noe slakk.

Elvekryssing et sted i området mellom Lakselv og Karasjok.

Så lenge man ikke pakker kløven for full, og pakker tunge ting i bunnen og inn mot hunden, er det relativt greit å få en stabil og balansert kløv. Dette oppnår du spesielt om du holder øye med vekten på begge sider under pakking. På tur med kløvhund er forresten en fiskevekt genialt å ha med for å balansere kløven og unngå at den blir for tung. Når kløven er ferdigpakket spennes en hevereim fra sideveske til sideveske – over hundens rygg. Denne drar veskene litt ut fra hundens framfot. Ligger kløven for tett inn mot framfoten kan hunden fort få gnagsår på albuen.
Kløven har en solid line bakerst for festing av båndet. På nyere modeller er denne avtakbar. Lina er festet med en til brystreima i front, med en reim som går gjennom hver veske. Er ikke denne forbindelsesreima stram nok kan sømmer rakne. Vi syns reimene gjennom veskene er til hinder under pakking og er ikke helt begeistret for akkurat den løsningen.

Thule med fullastet Togo-kløv på Porsangerhalvøya.

Det meste av kløven er laget av kraftig nylonduk. Fremre del av hovedrommene er forsterket med skinn mens snølåsen i toppen av hovedrommene er i et lettere stoff. Her har vi fått kritisk slitasje på en hundekløv, fordi vi hadde skarpe ting i toppen av kløven. Produsenten opplyser at de nå har byttet til sterkere materiale her. Ellers er slitestyrken svært god. Vanntettheten er brukbar, men vi anbefaler å pakke i vanntette pakkposer.
Det eneste vi er misfornøyd med er reimene og klipsene som fester lokket over hovedrommet. Her sklir reimene mye og fort i klipsene. Lokket, spennene og reimene henger seg også ofte fast i hundebåndet, siden vi foretrekker å ha båndet festet til hundens halsbånd for tettere kontroll.
Alt i alt er dette likevel et svært solid, godt og gjennomtenkt produkt som er mye bedre enn alle andre hundekløver vi har prøvd. Norsk produsent som selv utfører reparasjoner og modifikasjoner teller også positivt.

Negativt:
Reimer gjennom hovedrom er i veien for last..
Reimer og klips på lukkesystem glir.

Positivt:
Solid, stabil og behagelig for hunden.
Tåler tung last.
Svært, svært slitesterk.

Mer info: www.seleverkstedet.no
Pris: 2200,- til 3200,- avh. av str.

Les mer om hund i saken «Valpetur på vidda»