Ti tips til for ferske laksefiskere


Det sies at man skal ha fått 1000 laks før man kan skrive en lærebok i laksefiske. Med den målestokken holder min samlede erfaring ganske nøyaktig til dette blogginnlegget. Husk også at det som gjør laksefisket så fasinerende, er nettopp uforutsigbarheten. Alle regler har solide mengder unntak…

1: Smått er godt
Laksen kan ofte ta svært små fluer. Ser du fisk i elva, men sliter med å få den til å ta, er det ofte vel så effektivt å gå ned i fluestørrelse som opp. Vi har fått laks på fluer på størrelse med et fyrstikkhode…

2: Varier dybde og hastighet – ikke bare fluemønstre
Det er fort gjort å tro det er fluemønstret som er galt om du ikke får fisk. Men vel så viktig er det ofte hvor dypt og hvor fort du fisker flua. En hovedregel er at du skal fiske sakte i kaldt vann og hurtig i varmt vann. I kald elv kan du derfor kaste nesten rett nedover elva, og gjerne la flua «henge» rolig i strømmen en stund før du trekker inn til nytt kast. I varm elv kan du kaste mer på tvers av strømmen og sette mer fart på flua.

Spennende innløp til dyp kulp et sted langt oppe i Børselva.
Spennende innløp til dyp kulp et sted langt oppe i Børselva.

3: Fisk ut kastet – og kulpen.
La flua få pendle helt til snøret er strukket ut nedstrøms, før du trekker inn for nytt kast. Husk å gi fortommen tid til å strekke seg etter at snøret er strukket. Trekk snøret rolig inn. Laksen kan godt ta når du drar inn snøret. Fisk dessuten gjennom hele kulpen. Laksen kan stå overraskende langt nede på brekket, der kulpen går over til neste stryk.

Naturformidling nyhetsbrev

Liker du det du leser? Meld deg i så fall på mitt nyhetsbrev.

Ved å legge inn din e-postadresse i skjemaet og klikke på “Meld på” samtykker du i å motta nyhetsbrev fra www.randulfvalle.no. Mer informasjon her

4: Dropp tilslaget
Laksen tar flua på en annen måte enn ørreten. Derfor skal du ikke gi tilslag når det napper. Da drar du bare flua ut av gapet på fisken. Det sies at når du kjenner nappet, skal ta av deg lua og hilse på laksen før du gjør tilslaget. Noen holder ei snøreløkke på en meter eller så, som de slipper når det napper. Andre gjør ingen verdens ting. Ihuga ørretfiskere har derimot store problemer med å la være å gjøre tilslag.

Thomas droppet tilslaget, og ble belønnet med fast fisk.
Thomas droppet tilslaget, og ble belønnet med fast fisk.

5: Gjør det enkelt i flueboksen
Du trenger ikke dusinvis av ulike fluemønstre. En gammel grunnregel er at du bruker fluer som gjenspeiler omgivelsene rundt elva: Grå flue på grå dag, lys blå flue under blå himmel, grønn flue ved skogkledde bredder og svart flue om natta. I gromsete vårelv kan knallfarger i rødt og orange gjøre susen. Dette er selvsagt ingen eksakt vitenskap, men kan være et godt utgangspunkt. Det viktigste med flua er uansett at du har troen på den, og prøv gjerne noe helt annet enn det alle andre bruker.

Thomas knyter en Red Frances på fortommen, som alltid...
Thomas knyter en Red Frances på fortommen, som alltid…

6: Observer fiskekompisen
Du kan lære utrolig mye av å ta deg tid til å observere fiskekompisen – spesielt om du kan finne et høytliggende utsiktspunkt over en klar elv. Da ser du hvordan strømmen i elva påvirker snøre og flue, og er du heldig ser du hvordan laksen står i elva og hvordan den inspiserer, flytter seg og forhåpentligvis tar flua.

Flotte forhold for å observere fiskekompisen. Fra Kvænangselva.
Flotte forhold for å observere fiskekompisen. Fra Kvænangselva.

7: Fisk forsiktig, men bruk kraftig nok utstyr
Laksen er mindre sky enn ørreten, så later du som du fisker ørret har du normalt god margin. Vær spesielt forsiktig på grunn, klar og stille elv. Laksen er stort sett mindre var enn ørreten for fortomstykkelse og plasking. Bruk utstyr som holder. Er det storlaks i elva skal du ha gode grunner for å gå under 0,35 i fortomstykkelse.

Smålaks tatt på fluestang #3. Slik redskap passer best i småelver på lav sommervannstand.
Smålaks tatt på fluestang #3. Slik redskap passer best i småelver på lav sommervannstand.

8: Kast ikke lengre enn du må – og klarer
Det er morsomt å kaste med fluestang, men kaster du lengre enn du egentlig har kontroll på, fisker du mindre effektivt. Konsentrer deg om å fiske den delen av elva du rekker, i stedet for å strekke deg mot maksimal kastelengde.

9: Sett ut igjen fisk om du får mye
En stor hunnlaks har tusenvis av rognkorn. Det er derfor god forvaltning å sette ut igjen slik laks. Skal fisken ha igjen krefter til å leve videre må du kjøre den hardt og effektivt, og det er en klar fordel å ha ei nebbtang eller lignende klar for å løse kroken. Skal du ha en middag på elvebredden er smålaksen å foretrekke.

10: Tør å prøve tørt
Å fiske laks med tørrflue er utrolig spennende. Men bruker du tørrflua kun når ingenting annet fungerer, er det lite sannsynlig at du får særlig med fisk på den. En spennende teknikk er å fiske på laks du ser i elva. La tørrflua drive over den gang etter gang etter gang. Viser den interesse uten å ta – så bytt til en annen flue.

Prøv gjerne tørrflue...
Prøv gjerne tørrflue…

Enig? Uenig? Spørsmål? Bruk gjerne kommentarfunksjonen.