Tid ute er den viktigste investeringen.


Hva er det viktigste investeringen for å få bildene du ønsker? Jeg vil uten tvil svare «tid». Å være på rett sted når forholdene er riktige er mye viktigere enn at du har den aller nyeste kameramodellen.På trykk får dere se de vellykkede turene – i alle fall turer som gir resultat på ett eller annet vis. Forrige uke startet med en bomtur siden Yr.no feilet fullstending. Jeg skulle fotografere soloppgang fra toppen av Edivågtind på Seiland. Vekkeklokka hadde et femtall først på alarmtidspunktet. Jeg kom meg med første ferge, gikk mot toppen i et stadig vikende mørke og nådde toppen en halvtimes tid før sola skulle stå opp. Men som dere ser var det rimelig overskyet og kjedelig, og dessuten ganske surt og kaldt. I utgangspunktet en bombur, men jeg fikk i alle fall tatt en kaffekopp på butikken i Hønseby og kjørt noen svinger på rando-skiene. Så da var det jo ikke bortkastet likevel?

Flatt lys og kraftig vind på toppen. Intet utbytte i form av bilder i dag altså...
Flatt lys og kraftig vind på toppen. Intet utbytte i form av bilder i dag altså…

Noen dager senere gikk turen tilbake til samme sted. Denne gangen i godt selskap. Nå var været langt mer samarbeidsvillig og vi kunne sitte i sola på toppen og spise lunsj. Før vi kom oss ned igjen var det derimot skyet delvis over, og siden nedkjøringene er nordvendt ligger den uansett i skyggen på denne tiden av året.

Nedkjøringen ligger i skyggen, men i bakgrunnen skinner fortsatt sola på Sørøya.
Nedkjøringen ligger i skyggen, men i bakgrunnen skinner fortsatt sola på Sørøya.

Selv om bildefangsten nå ble bedre, må jeg nok tilbake et par turer. For det første skal jeg overnatte i telt på toppen, for å få skikkelige bilder av soloppgangen. Dessuten har jeg trua på en kveldstur en vårkveld når sola kommer inn fra nord. Kanskje det er en plan å hilse årets første midnattssol fra toppen?