Tre høstturer – med tilhørende musikk


Tur og musikk er to ting jeg brenner for. Da passet det fint å få være med i spalten Synne og kulturen i programmet Silkebækken på NRK P13.

Sammen med Synne Øverland Knutsen (tidligere medlem i Team me) skulle vi drodle rundt temaene turmål og musikk. Tiden strakk selvsagt ikke til med et så stort tema til rådighet, så løsningen ble å fortsette på nett. Her følger derfor tre turforslag for senhøsten, med tilhørende musikkforslag.

Tøy høydeskrekken på Tarhalsen natursti

Lengst nord på Sørøya i Finnmark ligger en fyrlykt. En smal, bratt og luftig vei ble anlagt dit i 1935. Nå er fyrvokterveien restaurert og klar til å motta fotturister.
For noen er denne turen en utfordring for høydeskrekken, mens litt erfarne fjellvandrere ikke vil ha større problemer. Ruta er godt sikret med rekkverk, og trapper hjelper deg opp og ned de bratteste kneikene. Uansett erfaring vil du bergtas av utsikten om du gjør denne turen en flott sommerdag. En ruskeværsdag, med storhavet dundrende inn, kan være en like stor opplevelse.
Fra Akkarfjord er det ei drøy mil ut til Tarhalsen, så det er mulig å gjøre dette som en solid dagstur. Selv om stien er merket er det viktig å huske på at været skifter i en fei og at havskodda kan komme sigende fort. Varme klær, samt kart og kompass i ryggsekken er en selvfølge.

Adkomst og logistikk:
Fly eller Hurtigruten til Hammerfest. Hurtigbåt til Akkarfjord på Sørøya. Sjekk rutetider for bygderuta i Sørøysundet hos FFR på 177finnmark.no

Overnatting:
En liten, åpen hytte ligger nede ved sjøen på veien ut til Tarhalsen. Mulighet for overnatting i Akkarfjord. Sjekk www.akkarfjordskole.no Ellers er det flust med flotte teltplasser.

Mer informasjon:
http://ut.no/hytte/3.1332/

Musikk for turen:
Tre relativt ulike alternativer for å ta inn over seg nærheten til storhavet.

Til topps på Forollhogna (1332 moh.)

Dette fjellet ligger på grensa mellom Hedmark og Sør-Trøndelag og har gitt navn til nasjonalparken som omgir det. Så lenge seterveien innover Budalsdalen er snøfri er det en relativt kort og grei tur som bør passe for de fleste.

Adkomst:
Kjør til den trivelige bygda Budal og fortsett på setervei innover Budalsdalen. Fra veis ende er det ikke mange kilometerne til toppen av fjellet.

Overnatting:
Noen åpne buer finnes på nordsiden av fylkesgrensen. Teltplasser er det flust med.

Mer informasjon:
http://ut.no/sted/5.SSR193320/

Musikk for turen:

En bålnatt i skogene sør for Karasjok

Hvorfor må man absolutt ha et mål for turen? I skogene sør for Karasjok kan du rusle så langt du gidder, henge opp en presenning til skjul mot regnet eller snøen og fyre et skikkelig furubål mens du venter på nordlyset.

Atkomst:
Følger du veien på vestsiden av elva Anarjohka kan du komme langt inn i villmarka. Stopp der du syns det er fint og legg i vei innover i furuskogen.

Overnatting:
Hus bak hver busk – eller under ei skikkelig bustefuru.

Musikk for turen:
Litt metal for veien inn og et par mer drømmende låter for kvelden foran bålet…