Utskiftninger i kamerabagen


Etter en rufs i kamerautstyret i starten av januar, innså jeg at jeg har en del utstyr som stort sett samler støv.

Utstyr som ligger i skuffer og skap genererer hverken blinkskudd eller inntekter, i tillegg binder det opp kapital. (Jepp – det må man også tenke på når man skal prøve å leve av kameraet.) Kanskje kunne noe omsettes og byttes ut med utstyr jeg har mer bruk for? Først ut var min Nikkor 300/4 AFS. Dette er et svært godt teleobjektiv, som først ble kjøpt til erstatning for Nikkor 80-400 VR. Det var et anvendelig objektiv, men ikke spesielt skarpt – særlig ikke på de lengste brennviddene, noe som var hovedgrunnen til at jeg byttet til en fast 300 mm.

De siste årene har 300/4 imidlertid stort sett blitt liggende i skuffen. Hovedårsaken er at jeg heller har basert meg på Nikon 70-300mm F4.5-5.6 G IF-ED AF-S VR når jeg skal på langtur. Den er skarpttegnende så det holder, har et større brennviddeomfang og er både mindre og lettere. Med dagens kameraer, hvor ISO-verdiene kan skrus til nivåer som før vill virket absurde, har dessuten ikke lysstyrken lenger så mye å si. Trenger jeg en lyssterk tele, så har jeg uansett en 300/2,8 liggende.
Det gikk raskt og greit å kvitte seg med dette objektivet, og jeg hanket inn det jeg trengte for å få meg et skikkelig kompaktkamera. Det er noe jeg har vært på jakt etter lenge – uten å finne noe jeg har trivdes med. Januarturen i Stabbursdalen aktualiserte dette behovet, og valget stod til slutt mellom Nikon Coolpix A og Ricoh GR. Spesifikasjoner og testresultater for disse to kameraene er ganske like, men den sistnevnte var tusenlappen billigere, og ekstra batteri kostet omtrent halvparten. Det avgjorde valget.

Ricoh GR er det siste tilskuddet i kamerabagen.
Ricoh GR er det siste tilskuddet i kamerabagen.

Det var rent nostalgisk å pakke ut dette kameraet, ettersom det er svært likt Ricoh GR1v, som var en fast følgesvenn i flere år – blant annet på skituren gjennom Nordvestpassasjen. Førsteinntrykket av kameraet er godt. Det var enkelt å sette opp slik jeg ønsker. Flere knapper kan tilegnes de funksjonene du ønsker.

Les hva hva Dpreview.com mener om kameraet her.

Jeg kommer til å bruke det med blenderprioritert eksponering. På de tre funksjonsknappene har jeg da ISO, skifte mellom enkelt- og serieeksponering og aktivering av ekstra dynamisk omfang. Utover vinteren finner jeg nok ut mer, kanskje kommer den en oppdatering her da…