Helsport Fonnfjell Superlight

Fonnfjell tilhører den etterhvert rikholdige superlight-serien til Helsport, hvor lav vekt naturlig nok er et viktig designmål.

16.12.2021

Denne modellen er ikke den mest kompromissløse i så måte for tomannsteltet veier inn på 2160 gram. Konstruksjonen er interessant: To lange stenger spenner ut to svært vide tunnelbuer. Man ligger på langs av teltet og inngangene er på siden av kortveggene. I tillegg kan hele den ene langsiden åpnes. Om alle disse tre inngangene åpnes samtidig får man i praksis lufting på nesten halvparten av ytterteltets areal. Ved hjelp av to stenger og to plugger kan også langsiden åpnes som en gapahuk, slik at man kan nyte utsikt og friluft fra innerteltet, selv i ruskevær. I godværsnetter kan man la innerteltet stå åpent og ligge på tvers av innerteltet med føttene ut under gapahuken. Det gir mulighet for flotte naturopplevelser og frisk natteluft. 

Fleksibelt: Teltet kan også brukes åpent som en slags gapahuk.

Ulempen med konstruksjonen er at den som ligger innerst må over den som ligger ytterst for å komme ut. Slik inngangene er plassert går dessuten en del av bagasjeplassen i ytterteltet bort, siden den må være åpen for passasje. Det er derimot positivt at forteltet gir bra plass og takhøyde for innendørs koking.

I regnvær opplever vi den svært brede tunnelbuen som et problem, ettersom den gir et så flatt tak at regnet blir liggende uten å renne ned, noe som etter hvert fører til lekkasje gjennom sømmer. Dette blir enda mer utpreget om man bruker gapahukfunksjonen. Da kan overraskende store vannmengder samle seg på ytterduken og til slutt komme rennende både her og der. Teltet har også bratte vegger som gir store flater mot eventuell vind, og vi opplever teltet som klart mindre vindstabilt og robust enn de mer klassiske tunnelteltene i Helsports lettvektssortiment. På en sommertur gjennom Børgefjell kunne la det seg temmelig flatt da vinden økte kraftig.

Fjelltur: Helsport Fonnefjell i Børgefjell nasjonalpark.

Stengene som skal holde «gapahuk-delen» av teltet oppe har et smalere parti i endene som skal passe i en malje på teltduken. På vårt telt virker det som om maljen har utvidet seg slik at den glir ned på stanga. Vi løste det med å tre en plastbit utenpå stanga, men det kan virke som man har en konstruksjonssvakhet her. 

Svakhet: Denne malja virker å være litt stor, slik at stanga glir inn gjennom hullet.

Et lettvektstelt er selvsagt laget i tynnere materialer som krever mer forsiktighet. Dette gjelder erfaringsmessig spesielt når man trer i teltstengene fordi stangkanalene lett kan skades. Vi har ikke observert rifter eller ødeleggelser, men har revet av ett bardunfeste.

Alt i alt et morsomt telt med god utsikt, skikkelig takhøyde og rike luftemuligheter. Men på grunn av den begrensede vindstabiliteten er det ikke min favoritt til turer i høyfjellet 

God takhøyde.

Meget gode luftemuligheter

Gode kokemuligheter i forteltet.

Utsatt for vind.

Regn samler seg på taket.

Du må krabbe over turkompisen for å komme ut.

Fakta:

Størrelse: To personer
Konstruksjon: Tunneltelt
Bruksområde: Tresesongs lettvektstelt
Vekt: 2160 gram
Produsent: Helsport AS
Mer info: www.helsport.no
Pris: 8 499,-