Pass på soveposen

God nattesøvn er viktig for turgleden. Tar du godt vare på soveposen din vil den vare lenger og holde deg varm i kaldere netter.

14.01.2022

Pass på soveposen

Prosessen med å ta vare på soveposen begynner så fort du har kommet hjem fra tur. Da må soveposen ut av kompresjonstrekket for tørking og lufting. La den henge til du er sikker på at den er tørr. Er været godt kan den godt henge ute, men i vinterhalvåret bør den henge inne. Ta deg også gjerne tid til å se over posen, spesielt om du har vært på en lengre tur. Se etter rifter eller merker fra bålglør i ytterstoffet, før du vrenger posen og ser etter skader på stoff eller sømmer på innsiden. Det er lettere å utbedre og reparere før skaden har fått utvide seg, og det er dessuten enklere å fikse småskader hjemme enn ute på tur.

Romslig oppbevaring

Når posen er tørr og kontrollert legges den bort til neste tur. Da skal den ikke ligge i kompresjonstrekket. Mange soveposer leveres i dag med oppbevaringspose. Bruk den eller heng posen opp. Eventuelt kan du bruke en romslig pappeske. Jeg oppbevarer soveposene mine i store flyttepappesker. De største vinterposene trenger én eske hver, mens det går flere tresesongs- og sommerposer i én pappeske. Fordelen med eskene er at de kan stables, noe som er plasseffektivt om du har mange. Posen skal i alle fall ikke ligge i kompresjonstrekket over lengre tid. Jeg prøvde å oppbevare en stor vintersovepose med kunstfiberfyll i kompresjonstrekk ett år som en del av en test av hvordan isolasjonsevnen til soveposer endret seg over tid. Målinger utført av forskningsinstitusjonen Thelma viste at temperaturgrensene til posen ble to grader dårligere i løpet av dette året. Dårlig oppbevaring er en dum måte å tape isolasjonsevnen til posen.

Gi posen tid

Når du er ute på tur er det heller ingen grunn til å komprimere posen hardere enn nødvendig. Er du på vintertur og har god plass i pulken trenger du ikke å stramme kompresjonstrekket alt du har. Heller ikke sommerstid komprimerer du hardere enn du trenger for å få den ned i sekken. Merk også at soveposen bruker en stund fra den blir tatt ut av trekket til isolasjonsevnen er optimal. En svensk studie har vist at en dunpose fikk jevnt bedre isolasjonsevne i hele 106 timer etter at den ble tatt ut av kompresjonstrekket. Det er derfor all grunn til å ta posen ut av trekket så fort leiren er satt opp. 

Lufting: Ta posen ut av kompresjonstrekket så fort du har satt opp leiren.

Det samles også en del fuktighet i soveposen i løpet av en tur. Fuktigheten kan komme utenfra om det er fuktig i teltet, eller innenfra om du tørker klær i posen. Det bør du derfor unngå så langt du kan. Du svetter også en del når du sover, og spesielt når det er kaldt vil en del av denne fuktigheten fryse i posen. I løpet av lengre turer kan dette påvirke posens isolasjonsevne. På dager med fint vær er det derfor lurt å henge soveposen ut til lufting og tørking underveis på turen.

Feltreparasjoner

I dunsoveposer kan selv små hull gi stort tap av dun. I felt er sportstape greit for å tette hull og mindre rifter. For å fikse større skader må man gjerne frem med nål og tråd. For å få sømmen tett går det an å stryke på litt lim på sømmen.

At glidelåsen ryker er kanskje det verste som kan skje med soveposen på tur. Merker du at den splittes opp bør du prøve å unngå at splittelsen kommer lengre enn absolutt nødvendig. Så må du finne fram nål og tråd og sy sammen glidelåsen der den er ødelagt. Den nevenyttige klarer å bytte til ny glidelås når man er vel hjemme.

Enkelt og greit: En tapebit kan tette en rift til man får sydd skaden.

Vask

En godt brukt pose som har mistet en del av isolasjonsevnen, kan få tilbake deler av isolasjonsevnen om den vaskes. Jeg har vært med å måle en forbedring på 2-3oC i komforttemperatur når poser ble vasket etter 100 døgn i bruk.  Her gjelder det å følge instruksjonene som produsenten gir. For de største vinterposene kan det være lurt å levere soveposen inn på et vaskeri ettersom det kan bli svært trangt i en vanlig vaskemaskin og tørketrommel.

Les: Sjekk vaskeanvisninger før du setter i gang.

Hør episoden om soveposestandraden EN 13537