Ski – stell og vedlikehold

Gode forberedelser kan være skillet mellom silkeføre og kjempeklabber. Slik tar du vare på skiene dine.

17.01.2022

Sålen på skiene deles i glisone og festesone. Festesonen er området midt under skiene hvor du smører på festevoks. Du kan grovt finne denne ved å legge skiene på et flatt underlag, for eksempel et flatt gulv og still deg oppå de. Det vil da være et område midt under begge ski, som ikke er i kontakt med underlaget. Dette kan du finne ved å få en medhjelper til å stikke et matpapir inn under skiene, rett under føttene dine. Vedkommende fører så matpapiret fremover og bakover til det stopper og markerer disse punktene på siden av skiene med vannfast tusj. Du har nå grovt merket av smøresonen, hvor det skal legges festevoks. Om du bruker ski med avtakbar kortfell kan også denne operasjonen fortelle ca. hvor lange fellene bør være.

Glidvoks

Glidsonen skal settes inn med glidvoks. Gjør du ikke dette ofte nok kan skiene klabbe fryktelig. Hvit, tørr skisåle er et tegn på at skiene trenger glidvoks.

Dette er et fagfelt i seg selv, men på fjellski stiller vi lavere krav enn i en konkurransesituasjon. Kjøp en billig glidvoks som hverken er beregnet for det aller kaldeste eller det aller varmeste været. Du trenger varme for å påføre denne. Det enkleste er å skaffe seg et elektrisk smørejern beregnet for skismøring, men et avdanket strykejern gjør samme nytten. Prosessen er enklest om du kan spenne fast skien vannrett med sålen opp. Hold glidvoksen mot det varme jernet så den smelter og la den renne ned på skisålen. Flytt jernet slik at du får glidvoks i striper i hele lengden til skisålen. Etterpå drar du jernet i jevn hastighet frem og tilbake langs skisålen slik at den varme voksen får trekke inn. Ikke la jernet stå i ro. Da kan du skade skisålen. 

Utstyrt: Med fellelim, børste, sikling, kork/skrape og smørejern er du godt utstyrt.

Når voksen får kjølet seg ned, skal du skrape av det som ikke har trukket inn i sålen. Til dette brukes normalt en plastsikling. Til trening og konkurranse brukes i tillegg stive børster for å børste bort det siste. Jeg bruker ikke å gjøre det på fjellskiene, ettersom det normalt slites bort over vindskavler og skaresnø. I mellomtiden har du litt dårligere glid. 

Festevoks

Du skal ikke smelte inn glidvoks i festesonen. Her kan du i stedet pusse sålen med litt grovt sandpapir for å få festevoksen til å sitte bedre. Er det godt, kaldt vintervær er det relativt enkelt å smøre ski. Det er egentlig aldri nødvendig å bruke mykere voks enn blå ekstra. Legg mange tynne lag i stedet for ett tykt og husk også å gni smørningen godt ut med kork. Påskeføre med grovkornet, omdannet snø krever klister. Nullføre er langt vanskeligere. og på en fjelltur kan føret variere mye. Da kan feller være å foretrekke.

Før sommeren

Når skiene skal settes bort for sommeren fjerner du først restene av festevoks. Bruk skrape først og så skirens. Etterpå legger du myk glider i glidsonen, men nå skal den ikke skrapes eller børstes bort. Den skal i stedet få ligge som et beskyttende lag gjennom sommeren. Har du et mørkt og svalt sted å oppbevare skiene om sommeren, gjerne i kjelleren, er det det beste.

Skifeller

Jeg vil påstå at korte skifeller som kan festes under skiene har revolusjonert fjellskiløpingen. Man får godt feste, i stor grad uavhengig av føret. Skiene sitter dessuten bedre mot underlaget enn smurte ski, noe som er svært velkomment når man drar pulk. Dessuten blir det mye mindre styr og søl når man slipper å smøre ski. Feller i full lengde er hensiktsmessig på bratte turer og når du trekker tung pulk.  

Fra tid til annen trenger også fellene litt lim. Skal du ut på tur i kalde forhold er det lurt å legge på fellene før avreise, mens både ski og feller er varme. Da sitter limet mye bedre. En runde sportstape rundt skia i fellenes bakre ende hjelper også til å holde de på plass. På skikkelige langturer i streng kulde kan det være nødvendig å skru skifellene fast i skisålen.

Skifeller kan klabbe. Spesielt på våt nysnø. Sportsbransjen selger i dag både rengjøringsmiddel og impregneringsmiddel for skifeller. Det fungerer sikkert fint, men for min del har det holdt å gni inn fellene med myk glidvoks fra tid til annen. Ha gjerne en liten klump med slik voks liggende sammen med skifellene.

Bindinger

Bindinger av NNN-typen er ømfintlige for snø og is i mekanismen. Litt låsespray i bindingen før tur kan være lurt. Vær også oppmerksom på at det kan pakke seg snø i bindingen over tid. Da merker du at bindingen er stadig vanskeligere å lukke. I verste fall får du ikke skiskoene ut av bindingen. Da må skia bli med inn i hytte eller telt og tørkes skikkelig.

På lange turer kan det være lurt å ha med en ekstra binding og utstyr for å feste denne. Merk også at bindingen kan løsne fra skiene. Sjekk at skruene sitter godt før du skal på tur. Om skruene roterer uten å få tak kan kjernen i skiene være råtne. Dette kan spesielt skje om du bruker skiene på isfiske når det er overvann, slik at fuktighet trekker inn i trekjernen.