Med skoene fulle av is

Fotsvette samler seg i sko og reduser isolasjonsevnen. Laboratorieforsøk har vist at isolasjonevnen reduseres kraftig i løpet av noen timer. Men hvor mye fuktighet samles i skoene gjennom en lengre tur? Det har blitt studert både i laboratorier og i felt.

28.02.2022

Forskere fra det svenske arbeidslivsinstituttet og universitetet i Luleå studerte dette i laboratoriet. De undersøkte oppsamling av fuktighet i løpet av fem døgns simulert bruk for fire ulike støvler: To lærstøvler for vinterbruk og to Sorel-sko med uttakbar innersko. Ni timer hver dag ble støvlene brukt i klimakammer med en termofot som slapp ut 40 gram "svette" i løpet av dagen og holdt en overflatetemperatur på 30oC. Lærstøvlene ble testet i et klimakammer som holdt ca. -10oC. De 15 timene i døgnet støvlene ikke ble brukt i klimakammeret ble de lagret ved romtemperatur. De valgte temperaturene skulle simulere utendørs bruk gjennom en arbeidsdag og tørking inne i et vanlig hus.

Les hele saken som Patreon

Du må være minimum «Langturkompis» for å se denne saken

Som «PATREON» vil du få mange fordeler samt tilgang til ekslusivt materiell og rabatter i nettbutikken.

Velg et medlemsnivå

Dagsturvenn

19 NOK

per måned

(+VAT)

VELG

Som Dagsturvenn får du et innblikk i hvordan det er å være med i turlaget på Patreon. Du får mulighet til å påvirke valg av tema, gjester og spørsmål og får tilgang til en samling eksklusive patreonepisoder av Podkasten Uteliv. For å få tilgang til nye episoder og innhold på www.randulfvalle.no må du oppgradere til Langturkompis eller Ekspedisjonsmakker.

 • Påvirkning på episodetema
 • Varsel om episoder under produksjon
 • Tilgang til et utvalg av eksklusive podkast-episoder
 • Ett "lodd" i trekninger blant Patroner

Langturkompis

39 NOK

per måned

(+VAT)

VELG

Nyt vissheten om at du bidrar solid til produksjonen av podkasten, samtidig som du får tilgang til gamle og kommende eksklusive patreonepisoder av Podkasten Uteliv og informativt innhold på www.randulfvalle.no

 • Påvirkning på episodetema
 • Varsel om episoder under produksjon
 • Tilgang til gamle og kommende podkastepisoder
 • To "lodd" i trekninger blant patroner
 • Periodiske pesialtilbud i nettbutikken
 • Tilgang til de fleste artikler på www.randulfvalle.no
 • Tilgang til min e-bok fra turer i Canada, publisert kapittelvis.

Ekspedisjonsmakker

79 NOK

per måned

(+VAT)

VELG

Kos deg med tilgangen til alt innhold jeg produserer for podkast og på nettside. I tillegg til flere andre goder og vissheten om at du er en viktig bidragsyter.

 • Påvirkning på episodetema
 • Varsel om episoder under produksjon
 • Tilgang til gamle og kommende eksklusive podkastepisoder
 • Fire "lodd" i trekninger blant patroner
 • De beste periodiske tilbudene i nettbutikken
 • Tilgang til alt innhold på www.randulfvalle.no – alltid
 • Ett gratis turtips – bare til deg
 • Tilgang til min e-bok fra turer i Canada, publisert kapittelvis.
 • Tilgang til den digitale boka "Friluftsliv i Finnmark"