Dette er Podkasten Uteliv

I Podkasten Uteliv snakker Randulf Valle med interessante folk om natur og friluftsliv i en avslappet stemning som minner om praten rundt et bål.

17.03.2022

Podkasten Uteliv så dagens lys i februar 2019. Den har i løpet av vinteren 2022 passert 110 episoder og har etablert seg som en av de største norske podkastene innenfor fagfeltet med rundt 4000 ukentlige lyttere.

Nesten 500 personer har også valgt å være med i Podkasten Utelivs digitale turlag på Patreon. De bidrar med et fast, månedlig beløp som medvirker til produksjonen av podkasten. Samtidig får de muligheten til å påvirke temaer, gjester og spørsmål og får tilgang til eksklusive episoder og tilleggsstoff.

Les mer om mulighetene i det digitale turlaget på Patreon

For deg som nettopp har oppdaget Podkasten Uteliv har jeg plukket en håndfull episoder som viser spennvidden innen både temaer og gjester. 

Lytt til Podkasten Uteliv på din foretrukne plattform:

1. Stiens historie

Jeg er fortsatt veldig fornøyd med den aller første episoden jeg slapp. Torbjørn Ekelund var gjest og blant gravene til Bjørnson og andre nasjonsbyggere ruslet vi rundt og snakket om stier, vandring, Donald Duck og nyttegåing.

2. Villmarkseventyret

Drømmen om det store eventyret lever fortsatt, og jeg satte stor pris på å få en lang og god prat med Jens Kvernmo da han kom tilbake fra sin langtur i Canada. I sånt selskap går tida fort, men jeg mener bestemt at en podkast aldri kan bli for lang – så lenge den er bra. Og Jens har gode betraktninger som lett fyller et par timer.

3. Et dypdykk i drivstofftanken

Like sterkt som jeg mener at en podkast ikke kan bli for lang, vil jeg også hevde at den rent tematisk heller aldri kan bli for smal. Man skulle kanskje tro at over tre kvarter om valg av bensin til primusen ville være å dra det langt, men faktisk er dette en av episodene jeg har fått flest positive tilbakemeldinger på.

4. Lær vinterfriluftsliv fra en mester

Norge er velsignet med en lang rekke erfarne villmarkinger og ekspedisjonsfarere. Børge Ousland er en av de aller største. Siden hans første grønlandskryssing i 1986 har utstyr og teknikker for lange skiturer i kalde strøk endret seg mye. Børge har selv vært en av pådriverne for denne utviklingen og har mange interessante refleksjoner rundt hva som har drevet fagfeltet videre. Blant spennende og imponerende historier ligger også mange lure tips for den som driver vinterfriluftsliv.

5. Kroppen i naturen

SINTEF-forsker Øystein Wiggen har vært på besøk flere ganger i Podkasten Uteliv. I denne episoden snakker vi om hvordan kroppen reagerer for å balansere varmeproduksjon og varmetap. Med denne kunnskapen i bunn er det plutselig enklere å forstå bakgrunnen for effektive kulde- og varmegrader, hvordan fjellduken fungerer og hvorfor det er så vanskelig å holde varmen i nullføre, vind og regn. Avslutningsvis legger vi en av friluftslivets mest gjenstridige myter under lupen: For holder du virkelig varmen i soveposen bedre om du tar av deg klær?

6. De ukjente eventyrerne

Det er ikke slik at alle som drar på imponerende turer blir kjendiser. Noe av det morsomste med podkasten er å trekke frem personer som har gjennomført store turer, men som knapt noen har hørt om. Jeg tror ikke noen har imponert mer enn Gry Folge, som stillferdig og lavmælt fortalte om lange fotturer i både Europa og USA.

7. Lettere ryggsekk

I dag trenger du ikke bære 20-30 kilo for å komme deg på telttur en helg. Sammen med Morten Synstelien tok jeg en titt på hva du kan gjøre for å redusere vekta på ryggen og hva en lettere sekk gjør med turopplevelsen.

8. Den første vinterturen

Det er viktig at Podkasten Uteliv skal gi tips til både nybegynnere og mer erfarne turfolk. Une Cecilie Oksvold har gjort en stor innsats for å senke terskelen for den første overnattingen ute om vinteren – også som gjest i denne episoden.

9. Et skjult friluftsliv

Ute i den norske villmarka foregår litt av hvert som de færreste vet om. Det bygges hytter og gammer fiskevann kultiveres uten at grunneier vet om det. Faktisk finnes det også fortsatt personer som sniker seg til skogs med delbare våpen for å jakte uten at noen vet om det. Marius Nergård Pettersen har dokumentert fenomenet uten å røpe noe som helst om «hvem» og «hvor», men du verden for noen utrolige historier …

10. De store spørsmålene

En av de sterkeste samtalene jeg har hatt var med Kjartan Trana. Da vi tok opp episoden hadde han en alvorlig kreftdiagnose og visste at han med all sannsynlighet kun hadde måneder igjen å leve. «Ingenting er som døden for å finne et sant perspektiv på livet. Det som er viktig i lys av døden, er det som er viktig i livet, » mente Kjartan. Dette er en episode som har gjort inntrykk på mange og mye av det vi snakket om har mer og mindre planlagt dukket opp i senere episoder. Kjartan er ikke lenger blant oss, men tankegodset han delte tar vi med oss videre.