Brynje Adventure Softshell pant

Er du på jakt etter en behagelig og anvendelig turbukse med gjennomtenkte løsninger og god slitestyrke? Denne kan være svaret.

16.04.2024

Testbakgrunn

Sommeren 2022 spurte Brynje om jeg ønsket å prøve denne buksa, noe jeg takket ja til. Jeg har siden dette brukt den aktivt på alt fra dagsturer til villmarkseventyr opp mot to uker. Buksa har dessuten blitt mye brukt i det daglige – både til trening og som et helt vanlig plagg for hverdagene. Til sammen har den vært i bruk gjennom en mengde døgn og har hatt mangfoldige turer i vaskemaskinen.

Fakta

Forseggjort softshellbukse, forsterket med kevlar på utsatte steder
Produsent: Brynje of Norway
Beskrivelse hos produsent:
Pris på publiseringstidspunkt: 3 899,-
Vekt: 612 g (størrelse L)

Materialer og konstruksjon

Det meste av buksa er utført i Shoeller® dryskin 2-lags softshell, et materiale som ifølge produsenten har spesielle fibre for fukttransport på innsiden og en utside av slitesterkt polyamid. Stoffet er behagelig å ha rett mot huden og har i tillegg god stretch, noe som bidrar til å gjøre buksa til et komfortabelt plagg. I rumpa, på knærne og på innsiden av leggene er softshellstoffet erstattet med kevlarstoff. Dette gir ekstra robusthet på vanlige slitasjepunkter. Kevlarstoffet og er glattere og mykere på innsiden enn på utsiden, så det føles godt mot huden. Men disse stoffseksjonene er like fullt litt grovere mot huden enn softshellstoffet.

Buksas snitt er relativt kroppsnært, uten å være tettsittende. Det er god plass til både ett og to lag undertøy under den.

Buksa har stikklomme og lårlomme på begge sider. Lommene kan lukkes med glidelås. Buksa har også lufteglidelås med underliggende myggnett på utsiden av begge lår og toveis glidelås fra nederst på buksebeinet opp til kneet. Sistnevnte kan brukes til lufting, eller for enkelt å brette opp buksebeinet på varme dager, men passformen er såpass tett at buksa ikke kan tas på eller av uten å ta av sko.
Nederst på buksebeinet er buksa forsynt med en gamasjehempe som kan festes i skosnøringen for i større grad å holde snø og rusk ute av skoene. Vidden på buksebeinet kan også justeres med trykknapper og strammestropp.

I linningen er buksa forsynt med beltestoler og feste for bukseseler, men linningen kan også strammes eller slakkes ved hjelp av klaffer med borrelås – en velkommen funksjon.

Praktisk bruk

Stoffet i buksa har en viss montstandskraft mot vind og regn, men er hverken vind- eller vanntett. Det er også litt av poenget med et plagg som dette. Det skal ikke være tett, men i stedet gi rom for lufting, noe som åpner for høyere aktivitetsnivå uten at svettingen blir plagsom.

Det som først og fremst slår meg med buksa er det utrolig vidtfavnende bruksområdet. På tøffe vinterturer i høyfjellet med utsikter til kraftig vind ville jeg valgt en annen bukse. Brynje Adventure Softshell Pant kan også bli i varmeste laget på de flotteste sommerdagene siden stoffet er ganske tykt og lunt. Bortsett fra det kan den brukes til det meste.

For min del har den blitt fast følgesvenn på turer i barmarkssesongen. Der kombinerer jeg den med en lett regnbukse som kan dras utenpå når regn og vind tilsier det, og opplever dette som en mye mer behagelig løsning enn å gå med skallbukse hele tiden. Forsterkningene på knær og i rumpe er velkomne når man sitter eller står på knær, og det gjør man en del av på en telttur. Siden jeg har en tendens til å subbe fjellstøvler og joggesko mot innsiden av leggen er også forsterkningen her høyst velkommen.

Jeg opplever regnmotstanden som noe begrenset, og det relativt tykke stoffet bruker noe mer tid på å tørke enn eksempelvis en tynn turbukse i polypropylen.

Buksa har også blitt en favoritt på treningsturer, enten det er med joggesko, rulleski eller ski. Den fungerer også da best om det ikke er altfor varmt. Spesielt som treningsbukse på skiturer under skikkelige vinterforhold har den fungert veldig bra. Jeg opplever at den da har veldig passende luftgjennomgang som balanserer lufting med behov for isolasjon og vindmostand i utforbakker og vind.

I tillegg fungerer buksa selvsagt fint i hverdagen og er et behagelig alternativ til en dongeribukse. Den er lett å gjøre ren – selv når den har vært fullstendig tilgriset med gjørme etter våte høstturer i marka.

Anvendelig: Buksa i bruk på en høsttur i Dividalen.

Slitasje

Buksa fremstår som ekstremt solid og slitesterk. Jeg har ikke observert noen svikt i sømmer eller andre konstruksjonsdetaljer. Alle glidelåser, knapper og hemper fungerer fortsatt som da buksa var ny. Eneste tydelige bruksmerke er et hull forårsaket av en bålglo bak på den ene leggen.

Pluss og minus

God passform.

Behagelig mot kroppen.

Svært god slitestyrke.

Fin balanse mellom lufting og vindmotstand.

Gjennomtenkte løsninger.

I varmeste laget på de beste sommerdagene.

Tørker relativt sent om den blir våt.

Ikke den letteste.

Bruksområde og konklusjon

Gjennomgående liker jeg denne buksa svært godt. Til bruk i norske fjell, hvor varmen sjelden blir det største problemet, vil den være et svært godt valg gjennom hele barmarkssesongen. Også vinterstid vil den i mange sammenhenger gi en fin balanse mellom vindmotstand og lufting. For eksempel på treningsturer eller på lengre turer i skogslandskap, hvor vinden ikke vil bli den kraftigste.

Både stoff og håndverk fremstår som svært solid og min nesten to år gamle bukse viser foreløpig ingen tegn på å nærme seg slutten på sitt livsløp.

Slitestyrken er også noe å ha i bakhodet om man reagerer på prislappen. Jeg tror nemlig denne buksa fort varer mer enn dobbelt så lenge som én til halve prisen …

Mer om turutstyr