Test: Zpacks Vertice Rain Pants

Kan en skallbukse på kun 105 gram gjøre jobben på fjelltur? Det avhenger av hvilke krav du stiller.

03.06.2024

Testbakgrunn

Etter å ha tittet på produktene til den amerikanske produsenten Z-packs, og hørt flere erfarne turfolk snakke om dem, ønsket jeg å prøve dem selv. Sommeren 2022 bestilte jeg derfor en håndfull plagg fra produsenten for egen regning. De beskrevne erfaringene er et resultat av turer fra slutten av sommeren 2022 til våren 2024.

Fakta

Lett og minimalistisk skallbukse med svært lite pakkvolum.

Materiale: Ventice vanntett og pustende materiale
Produsent: Zpacks
Beskrivelse hos produsent
Vekt: 105 g (large)
Pris: 149 USD + frakt og MVA

Bestilling

Buksa må bestilles fra nettbutikk i USA. For å finne riktig størrelse har produsenten angitt en del strategiske mål for de ulike plaggene som du selv må bestemme med målbånd. Buksene kommer i størrelser fra S til XXL og hver størrelse har tre ulike lengder. Jeg endte med lang bukse i størrelse L, noe som passet fint til mine 194 cm og snaut 90 kilo. Det er mulig å returnere og bytte plagg.

Prisene er naturlig nok i USD og det tilkommer rundt 40 USD i frakt. I tillegg må du betale norsk MVA på 25 % ved innførsel, så ta rom for begge disse utgiftene når du vurderer.

Materialer og konstruksjon

Buksa er utført i et trelags materiale – Vertice – beskrevet som vanntett og pustende. Vannsøylen er på 20 meter og pusteevnen etter JIS 1099 er på 56 liter per døgn og kvadratmeter. Begge disse verdiene er svært gode. Vekten til stoffet er kun 51 gram pr kvadratmeter og min bukse veier 105 gram.

Buksa er veldig enkel, men likevel gjennomtenkt. Snittet er ganske romslig og spesielt nederst er den vid nok til at den kan dras på over ganske kraftige fjellstøvler. Med høye, store jaktstøvler gikk det riktignok bare så vidt.

De vide buksebena er praktiske, for dette er primært en bukse du har i beredskap for å trekke utenpå turbuksa om det kommer en regnskur eller det blåser kraftig. Når buksa er på kan den strammes nederst med knapper, slik at den ikke slenger. Buksa har strikkstramming i livet, men ingen lommer. Sømmene i buksa er tapet innvendig.

Praktisk bruk

Buksa er svært kompakt i nedpakket tilstand og går ned i den integrerte oppbevaringslomma på jakka. Den er enkel og rask å trekke på når det trengs. Slik sett fungerer buksa godt etter hensikten. Kneppingen nederst fungerer også fint. Det lette og myke stoffet blafrer mer enn stivere materialer i kraftig vind, men man merker mindre til dette for buksa enn for jakka.

Buksa klarer ikke å holde regnet skikkelig ute. Etter et par-tre timers fisketur i moderat regn hadde vann trengt inn i skrittet og nedover begge lår. Dette er muligens delvis et resultat av at tapen på sømmen har begynt å løsne på slutten av testperioden. Jeg tenker å stryke over de med aquashure i stedet, men har ikke kommet så langt.

Slitasje

Buksa har fått mer bruk enn jakka siden jakka hadde feil størrelse og først var på plass i riktig størrelse på slutten av den første brukssommeren. Nedre del av buksa utsettes også for sterkere slitasje siden føttene gnisser mot materialet her. Det kjennes på buksa at den er mer påvirket her. Men jeg ser kun ett bittelite hull. Verre er det at tapingen på innsiden av sømmene som sagt er løsnet. Det er spesielt i området rundt skrittet at dette har skjedd og en mulig årsak er kontakten med skosålene hver gang buksa tas på med skoene på.

Svakhet: Tapingen i sømmene har begynt å løsne.

Pluss og minus

Lett.

Lite pakkvolum.

Enkel å ta på utenpå sko.

God vindtetthet.

Dårlig vanntetthet.

Blafrer kraftig i vind.

Taping i sømmer løsner.

Konklusjon

Buksa er svært lett og kompakt. Den er vesentlig lettere enn bukser som Norrøna Falketind og Häglofs Lim. Samtidig oppleves denne buksa som skjørere og mindre vanntett. Alt i alt blir det et spørsmål om hva du er villig til å ofre for vektbesparelsen.

Mer fra Zpacks