Råd for nybegynneren

Har du nettopp oppdaget friluftslivet? Er alt spennende, men samtidig nytt og litt forvirrende? Med jevne mellomrom tar jeg opp grunnleggende temaer, slik at du slipper å gjøre alle feilene jeg gjorde i starten.

01.10.2024

Sove ute

Marius Nergård Pettersen har tilbragt mange netter ute i norsk natur. Han har også gitt ut boka «Sove ute», hvor tittelen burde være ganske så selvforklarende. Boka er utgangspunktet for denne podkastepisoden.

Hør episoden hos Apple Podkaster
Hør episoden på Spotify

Sporløs ferdsel

Når stadig flere drar på tur og mange søker til de samme områdene blir sporløs ferdsel stadig viktigere. Anne van der Wijst fra Trondhjems Turistforening opplyser oss om blant annet bålfyring, dobesøk, respekt for dyrelivet og spesielle regler i verneområder.

Hør episoden på Apple Podkaster
Hør episoden på Spotify

En vårmåned i villmarka

Denne episoden ble til etter en henvendelse fra en lytter. Vedkommende hadde ingen særlig erfaring med teltlivet, men planla et månedslangt teltopphold i marka neste vår.

Jeg tok kontakt med Christer Værdahl og Charlotte Mollan som gjerne delte sine synspunkter rundt saken. Resultatet ble en prat jeg tror mange kan ha nytte av, enten du skal på din første telttur eller om du har mer erfaring.

Hør episoden hos Apple Podkaster
Hør episoden på Spotify

Utstyr: reparasjoner, smart bruk og vedlikehold

Det er mange gode grunner til å begrense innkjøp av turutstyr til det man reelt har behov for og behandle det så det varer lenge. Her har jeg fått hjelp fra Morten Synstelien. Sammen tar vi for oss en del av det viktigste turutstyret og prater om hvordan vi behandler det før, under og etter tur. 

Sentralt for oss begge er 80-20-teorien. Den sier at du bruker 20 % av tiden på å oppnå 80 % av effekten. Vi prøver å isolere hva som er disse viktigste 20 % av innsatsen som skal til for å beholde turutstyret lenge. 

Hør episoden hos Apple Podkaster
Hør episoden på Spotify

Mer inspirasjon