181: Høye fjell og ruvende fjellfolk

Jon Gangdal har i mer enn 30 år søkt mot verdens høyeste fjell, og han har nådd fem topper over 8000 moh. Gjennom ekspedisjonene har han også fått et nært forhold til folkene som lever blant Himalayas giganter og knyttet livslange venskap med sherpaene han har klatret sammen med.

24.11.2023

I høst ga Jon ut boka I gudenes rike – fjellene, sherpafolket – og jeg. Boka er utgangspunktet for en samtale som tar oss gjennom hans egne ekspedisjoner, som både har hatt suksess og tragedie som resultat.

Vi snakker også om risiko, ledelse, ritualer, beslutninger, hva som utløser katastrofer, yetien og de eventuelle likhetene mellom fjellet Manaslu og Maslovs behovspyramide. Vi prater også om Himalayaklatringens ulike epoker og hvor alpinismen er på vei i dag, og oppi alt dette forsøker vi å finne ut hva som har vært drivkreftene for alle disse ekspedisjonene og hva de har gitt Jon.

Katten Ruth fant det også for godt å delta i praten fra tid til annen. Hva hun forsøker å si er litt uklart for meg, men jeg tror det er variasjoner over temaet: «Nå syns jeg at jeg får litt lite oppmerksomhet her!»

Hør episoden på Apple Podkaster

Hør episoden hos Spotify

Bildet: Den første vinterbestigningen av verdens nest høyeste fjell K2 i januar 2021, var det definitive gjennombruddet for sherpafolket som selvstendige klatrere. Bestigningen er også et godt eksempel på samarbeid i en tid hvor bestigningen av 8000-meterne blir stadig mer konkurranseorientert. Foto: K2 Winter – Imagine Nepal.

Relaterte podkaster