199: Roald Amundsens verste år

Denne episoden, som ble spilt inn live på Revir i Oslo, er en 100-årsmarkering for Roald Amundsens mest kaotiske år. Et år hvor han nådde bunnpunktet, men også la grunnlaget for å gjenoppstå som nasjonalhelt.

31.01.2024

I 1924 måtte Amundsen gi opp forsøket på å drive over Polhavet med skuta Maud, han brøt forholdet til broren Leon som i mange år hadde styrt hans forretninger, sendte tilbake to jenter han hadde tatt med seg fra Sibir og gikk til slutt personlig konkurs. Avisklippet over er fra en kronikk signert Arnulf Øverland fra nyttårsaften 1923 og sier noe om opinionens syn på Amundsen på dette tidspunktet.

Men året bar også i seg et vendepunkt, for et tilfeldig møte under en foredragsturne i USA åpnet muligheten for et nytt fremstøt mot Nordpolen. Denne gangen skulle han ikke kjempe seg frem over isen, men se ned på den fra lufta. Det ble starten på den kanskje mest dramatiske av alle Amundsens ekspedisjoner.

Med Amundsen-guruene Tor Bomann-Larsen og Anders Bache på lage ble dette en festaften og et dypdykk – både i Amundsens handlinger og personlighet.

Hør episoden på Apple Podkaster

Hør episoden hos Spotify