213: Den første til å bli nummer to

Hva gjør en eventyrer i en verden hvor det meste allerede er gjort? Å bli den første som gjennomfører en tur for andre gang er et stadig mer brukt alternativ ...

26.04.2024

Kjartan Bergsvåg har brukt de siste ukene i Canada og Alaska på ski i Roald Amundsens gamle sledespor. Tanken var å følge ruta fra King Point på Canadas nordkyst til Eagle i Alaska: Dette var Amundsens vei til telegrafstasjonen for å rapportere om suksessfull gjennomseiling av Nordvestpassasjen i 1906. 

Der Amundsen kunne melde om en ekspedisjon hvor det meste hadde gått som planlagt opplevde Kjartan det stikk motsatte, men det er nettopp sånt det blir gode historier av.

I denne episoden som ble spilt inn live på Skimuseet i Holmenkollen forteller Kjartan om turen, mens Anders Bache sørger for at de historiske elementene rundt Amundsens ferd er på plass. 
Vi prater også mer generelt om det å dra på langtur i gamle helters fotspor. Second Journeys heter det i akademiske kretser. Hvorfor legger vi ut på slike turer? Hva gir de av ekstra opplevelser? Og hva sier de om oss som gjennomfører dem? 

Stein P. Aasheim har en rekke slike prosjekter på samvittigheten; blant annet funnet av Helge Ingstads pelsjegerhytte og en grønlandskryssing med utstyr så nært opp til Nansens som mulig. Han grunnla sammen med professor Einar Niemi den litterære sjangeren «skietnografi», hvor naturopplevelse og kulturhistorie møtes med ski på føttene, og er derfor et selvskrevent tilskudd til mannskapet når dette skal diskuteres.

Hør episoden på Spotify

Hør episoden hos Apple Podkaster

Alle bilder: Roald Amundsens hjem, MiA