Eventyr i Alaska og Canada

Drømmer du om en langtur i de store villmarksområdene nord i Amerika? Har du forlest deg på Helge Ingstad og Jack London eller forgapt deg i filmene til Lars Monsen eller Jens Kvernmo?

01.10.2024

Jeg har selv vært åtte måneder på tur i Nord-Canda, og har lagd flere episoder med andre som har besøkt denne villmarka. Her får du både inspirasjon til å realisere drømmen og praktiske råd på veien.

Jens Kvernmos drømmeår i Canada

Noen tar det lenger enn andre. Jens Kvernmo dro til Canada på enveisbillett og fikk et drømmeår i villmarka øst for Store Slavesjø. Her får du høre om den store villmarka, møter med urbefolkning, vinterlivet som pelsjeger og hvordan det er å være omtrent helt alene på Thelon River…

Hør episoden på Apple Podkaster
Hør episoden på Spotify

Drømmen om Alaska og Canada

Mattis Thørud og Jan Monsen har gjennomført flere langturer i Canada og Alaska. I denne episoden snakker vi om hvordan man planlegger og gjennomfører en lengre tur – primært padletur – i denne fantastiske villmarka. 

Hvordan skiller slike langturer seg fra det man kan oppleve i Norge? Hviket erfaringsnivå trenger man før man drar? Hvordan ordner man praktiske ting som logistikk, flytransport og reising med våpen? Hvordan forholder man seg til bjørnen? Og hvordan er det egentlig å være på langtur med Lars Monsen?

Hør episoden hos Apple Podkaster
Hør episoden på Spotify

Med kano i Alaska og Canada

Få nålevende nordmenn har mer erfaring med padleekspedisjoner i Canada og Alaska enn Øystein Køhn. Denne praten er basert på over 40 turer i disse enorme villmarkene. Når gjesten i tillegg er en fantastisk historieforteller ender dette som en episode av de sjeldne.

Hør episoden hos Apple Podkaster
Hør episoden på Spotify

90 dager i kano gjennom canadisk villmark

Bård Karlsen og Kristoffer Eide la ut fra Yellowknife med en søkklastet kano. Tre måneder senere hadde de padlet over Store Slavesjø, tatt seg opp på tundraen og fortsatt ned Coppermine River til saltvannet i Nordvestpassasjen.

Hør episoden hos Apple Podkaster
Hør episoden på Spotify

Flere tips under bildene…

Villmarka rundt Store Slavesjø

Sommeren 2022 realiserte Eldbjørg og Steinar Bergheim en stor villmarksdrøm, da de kastet loss fra Yellowknife og padlet østover på Store Slavesjø mot Thelons kilder. Jeg besøkte de to hjemme i Valdres. Der snakket vi først om drømmer, planlegging og forberedelser til en slik langtur. Men vi får selvsagt også høre om opplevelsene fra villmarka i nord. Som vanlig hører både slit, glede, ro og dramatikk med til en slik langtur.

Hør episoden hos Apple Podkaster
Hør episoden i Spotify

Alene i packraft gjennom canadisk villmark

Sommeren 2023 la Pål Atle Fagerli ut på langtur i villmarka mellom Store Slavesjø og Store Bjørnesjø i Canada. I løpet av en måned tok han seg frem til fots og i packraft fra Whati nordvest for Yellowknife, til Deline på Great Bear Lake. Underveis fikk han leve ut drømmen om å ferdes i en villmark uten tegn til menneskelig aktivitet. 

Hør episoden hos Apple Podkaster
Hør episoden på Spotify

Mer om Alaska og Canada