Store ekspedisjoner

De store ekspedisjonene har en egen dragning. Jeg møtt forskere og forfattere med inngående kjennskap til historiske oppdagere. I tillegg har jeg snakket med eventyrere som i vår tid har tøyd grensene og utvidet vår oppfatning av hva som er mulig – enten det er i polarområdene, på verdenshavene eller høyt til fjells.

02.10.2024

Børge Ousland – 35 års polarerfaring

Børge Ousland har hatt eventyret som levebrød siden 1990-tallet og har planlagt og gjennomført store ekspedisjoner med jevne mellomrom siden 1986. Vi gjorde i denne episoden et forsøk på å gå gjennom utvikling innen utstyr og teknikker for lange skiferder, helt fra hans første Grønlands-kryssing til den episke turen over Polhavet sammen med Mike Horn i fjor høst.

To timer er alt for kort til å få med alt, men vi pratet blant annet om fottøy, proviant, forberedelser, viljen til kontinuerlig forbedring og mentale utfordringer. Dessuten trekker vi trådene tilbake til klassiske oppdagere som Nansen, Amundsen, Peary og Scott. For grunnprinsippene for suksess er egentlig ganske like i dag som for over 100 år siden.

Hør episoden hos Apple Podkaster
Hør episoden på Spotify

Ragnar Thorseth – (Gal)skaper og skald

Om man skulle sette opp en liste over de viktigste, nålevende eventyrere ville det være vanskelig å utelate Ragnar Thorseth. Karrieren hans startet med en rotur til Shetland i 1969. Han har senere gjennomført store ferder over Atlanterhavet og i Ishavet med små båter, tatt seg gjennom Nordvestpassasjen med speedbåt og snøskuter samt ledet den første, norske ekspedisjonen som nådde Nordpolen over isen.

Men kronen på verket var å få bygget en kopi av et vikingskip og seile det rundt jorda. Alt dette kommer vi innom i denne episoden, i tillegg til menneskene han møtte og de han reiste i fotsporene og kjølvannet til. Men Ragnar Thorseth er tydelig på at de viktigste årene fortsatt ligger foran ham. Dessuten er han egentlig ikke så begeistret for begrepet eventyrer…

Hør episoden på Apple Podkaster
Hør episoden på Spotify

Kristin Harila – 14 X 8000

Kristin Harila har besteget alle verdens 14 fjell over 8000 moh. i løpet av bare 92 dager. Hvor kom denne idéen fra? Hva gjorde at hun valgte å gjøre idéen om til en konkrekt plan og hvordan ble planen gjennomført?

Jeg hadde merket meg tre ting ved utgangspunktet hennes, men var Kristin enig i at dette var viktig? Vi snakker også om risikohåndtering, prosjektledelse, ubehag og motivasjon. Episoden ble for ordens skyld spilt inn tre dager før og lansert dagen før hennes venn og klatrepartner Tenjen Lama Sherpa omkom i en skredulykke på Shishapangma

Lytt til episoden hos Apple Podkaster
Hør episoden på Spotify

Ralph Høibakk – Førstebestigninger, sistebestigninger og alt derimellom

Ralph Høibakk begynte å klatre i 1955 og gjennomførte den første av en rekke førstebestigninger da han nådde toppen av Trollryggen sammen med Arne Randers Heen i 1958.

Han har flere Himalayaekspedisjoner bak seg. Blant annet på den første, norske Everestekspedisjonen i 1985, men han har også gått på ski til Sydpolen og krysset Grønland på ski i 1973. Dessuten har han en lang karrieiere bak seg som bedriftsleder, investor og styremedlem i norsk næringsliv og tok doktorgraden i matematikk som 79-åring.

Nå nærmer han seg 87 og har etter eget utsagn byttet ut førstebestigninger med sistebestigninger, blant annet i form av frisoloklatring til toppen av fjell som Romsdalshorn og Stetind. Bak det hele ligger en tanke om fortsatt å strekke seg mot grensene av det man får til, selv når man får til mindre enn før …

Hør episoden på Spotify
Hør episoden hos Apple Podkaster

Randi Skaug – Fjelltopper og andre høydepunkt

Randi Skaug ble første norske kvinne på Mt. Everest. Etterpå har hun fortsatt med å dra på tur. Hun har dratt på eventyr både i Norge og i utlandet før hun kjøpte en øy i Nordland og startet turistbedrift. Vi får bli med på hele reisen og prater om risiko, høye fjell, hardt arbeid og gleden ved å skape.

Hør episoden på Apple Podkaster
Hør episoden på Spotify

Roald Amundsens verste år

Av og til må man klype seg i armen. Å få sitte sammen med Tor Bomann-Larsen og Anders Bache foran et entusiastisk publikum og prate om Roald Amundsens gjøren og laden i 1924 er et slikt øyeblikk.

Dette året måtte Amundsen gi opp forsøket på å drive over Polhavet med skuta Maud, han brøt forholdet til broren Leon som i mange år hadde styrt hans forretninger, sendte tilbake to jenter han hadde tatt med seg fra Sibir og gikk til slutt personlig konkurs.

Men året bar også i seg et vendepunkt, for et tilfeldig møte under en foredragsturne i USA åpnet muligheten for et nytt fremstøt mot Nordpolen.

Hør episoden på Apple Podkaster
Hør episoden hos Spotify

Flere store eventyr