Naturen vi elsker

Naturen er selve grunnlaget for friluftslivet. I noen av episoden går jeg sammen med forskere og forfattere dypt inn i biologi, økologi og menneskets forhold til naturen.

02.10.2024

Tanavassdraget og tanalaksen

Tana er Norges desidert største laksevasdrag. Men de siste årene har det vært mye mindre fisk i enn det burde. Forsker Morten Falkegård oppdaterer oss på sammenhenger, utfordringer, tiltak og håp.

Siden episoden ble innspilt i 2020 har mye skjedd med Tana og forvaltningen av vassdraget. Kanskje er det på tide å følge opp episoden med en ny?

Hør episoden hos Apple Podkaster
Hør episoden i Spotify

Friluftsliv og villrein

I denne episoden ser vi nærmere på hvilken påvirkning våre inngrep og vår ferdsel i naturen har på villreinen. Gunhild Kirsti Sem er nasjonalparkforvalter for Dovrefjell- Sunndalsfjella nasjonalpark, mens Are Endal Rognes er naturveileder på Norsk Villreinssenter Nord.

Sammen forsøker vi å trekke linjene fra da villreinen fant tilbake til norske fjell etter siste istid og frem mot i dag, mens vi ser på de vanskelige prioriteringene i skjæringspunktet mellom fri ferdsel og reinens behov for ro.

Hør episoden hos Apple Podkaster
Hør episoden på Spotify

Jervespor, naturvitenskap og naturopplevelser

Dag O Hessen har i en årrekke vært en av våre fremste formidlere av forskning og naturvitenskap. Boka Jervesporet, er en mer personlig beretning om forholdet til naturen.

50 år etter at han sammen med sin far observerte et jervespor under en skitur i fjellheimen drar han tilbake med håp om å få se dette mytiske dyret. Med boka, jerven og familiehytta på Ringebufjellet som ledesnorer blir dette en samtale om forholdet til naturen, hvordan vi forstår den og hva det gir oss å oppholde oss der.

Hør episoden på Spotify
Hør hos Apple Podkaster

Skogen – mye mer enn bare trær

Denne episoden ble spilt inn i forbindelse med at Anne Sverdrup-Thygeson ga ut boka boka Skogen – Om trær, folk og 25 000 andre arter. Der skriver hun om skogens komplekse økosystemer og intrikate samspill mellom arter.

Dessuten målbærer hun viktigheten av å ha en sunn skog med rikt artsmangfold. Anne ble med på tur i min nærskog – den som starter der hagen slutter. Der snakket vi om hva som skiller den fra en gammelskog eller urskog, hva som skjer i en produksjonsskog som flatehogges med jevne mellomrom og hvilke utfordringer skogvernet står overfor.

Avslutningsvis snakket vi om hvor man kan dra for å oppleve virkelig urskog – og hvordan man oppfører seg når man er på besøk der.

Hør episoden på Spotify
Hør episoden hos Apple Podkaster

Flere episoder om naturen